18 April 2012

Στεγνή Ελλάδα

Δύο μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και τη διεξαγωγή ΕΔΕ για τις «σακούλες με τα κλοπιμαία του πλιάτσικου της 12ης Φεβρουαρίου». Στόχος η κοινότητα απεξάρτησης «18 άνω».
Το «στεγνό πρόγραμμα» του «18 άνω» στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής καταγγέλθηκε από «μια νοσηλεύτρια» του ίδιου του προγράμματος. «Βρήκε μαύρες σακούλες με κλοπιμαία» από εκείνο τα βράδυ και ανέφερε το περιστατικό στον διευθυντή του νοσοκομείου. 
Την προσοχή του υπουργού φαίνεται πως τράβηξε η αναφορά του γεγονότος σε «πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Σαββάτου». Αυτή η «νοσηλεύτρια» του «18 άνω» κατηγόρησε και την υπεύθυνη του προγράμματος, Κατερίνα Μάτσα, ότι της επέβαλε ομερτά. Όρκο σιωπής και προστασίας των κλοπιμαίων.
Η εισαγγελική έρευνα που παραγγέλθηκε από τον υπουργό Λοβέρδο καταλήγει με το «ερώτημα της παύσης κάθε υπευθύνου». Το μεγαλύτερο δημόσιο πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και επανένταξης εξαρτημένων, ένα υποχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα επαναφοράς εκείνων που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία, γίνεται στόχος καταγγελίας μιας «νοσηλεύτριας του».
Η ατίμωση δεν περιορίστηκε όμως μόνο στην ίδια την καταγγελία αλλά ούτε και στην αναφορά του σε «πρωινή τηλεοπτική εκπομπή». Το παραπολιτικό ρεπορτάζ μεταφέρει ότι το ίδιο το υπουργείο εξετάζει και «την περίπτωση το κλειστό αυτό πρόγραμμα και οι υπεύθυνοι του να έδωσαν την άδεια στους νοσηλευόμενους να βγουν»… Και να σκορπίσουν τον τρόμο -θα ήθλελε πολύ να συμπληρώσει η υπουργική πηγή- .
Σύμφωνα με τους δημόσιους πολιτικούς, υγειονομικούς και δικαστικούς θεσμούς μας, στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής κρύβεται ένα ορμητήριο που κλείνει στα σπλάχνα του πλιατσικολόγους και εμπρηστές, που κάψανε το «διαμάντι του Τσίλερ» και τις βιτρίνες στην Ερμού και το Μοναστηράκι κι όχι μια κοινότητα ανθρώπων που προσφέρουν αφιλοκερδώς, πια, κίνητρα για μια καινούρια ζωή. 
Πολύ συγκινητική η προσπάθεια του υπουργού και της εισαγγελίας να κλείσουν ένα «στεγνό» από κάθε συμφεροντολογικής και κερδοσκοπικής πλευράς πρόγραμμα. Ειδικά όταν το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου η «στεγνή» διακοπή κάθε κινητικότητας της αστυνομίας, την ώρα του πλιάτσικου και των εμπρησμών ήταν τόσο θεαματική.
(Την Πέμπτη 19/4 στις 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ θα δοθεί συνέντευξη τύπου για το θέμα. Αναλυτικά το δελτίο τύπου: http://bit.ly/Ij6ZL2)
Το μπλογκ του προγράμματος «18 Άνω» http://18ano.wordpress.com/
Σχετικό δημοσίευμα από «Το Βήμα» για το θέμα http://bit.ly/Hxuf53

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1