04 June 2012

Η αμετροέπεια του προπαγανδιστή

Πριν από λίγες μέρες έπεσε στα χέρια μου ένα κείμενο «διαμαντάκι» ένα χαρακτηριστικό δείγμα της νέας ελληνικής αρθρογραφίας γραμμένο από την πένα του μετρ του είδους της εσκεμμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας Πάσχου Μανδραβέλη. Ήταν το άρθρο με τίτλο «Το άλλο μάθημα της Ισλανδίας».
Σκοπός του κειμένου, η ανατροπή της άποψης της ελληνικής κοινής γνώμης για την επονομαζόμενη «επανάσταση των Βίκινγκ». Την ανατροπή του οικονομικού και πολιτικού σκηνικού της Ισλανδίας και την αποφυγή της ένταξης της μικρής αυτής χώρας των 300.000 κατοίκων σε ένα από τα πασίγνωστα «προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης» που με περισσή χαρά υποδέχτηκε ο γνωστός δημοσιογράφος εδώ στην Ελλάδα, εκφράζοντας μάλιστα και τις μεγάλες του ευχαριστίες.

Αποφεύγω εδώ και καιρό να μπω στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσω απέναντι στις ανακρίβειες που διαβάζω δεξιά κι αριστερά, γιατί πολύ απλά αυτό θα απαιτούσε τόσο χρόνο που αμφιβάλλω αν θα είχα τη δυνατότητα να κάνω τίποτε άλλο στη ζωή μου.

Το εν λόγω κείμενο, όμως, για το «άλλο μάθημα της Ισλανδίας» δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα με τον αρθογράφο «αν πάει κάποιος στην Ισλανδία, θα διαπιστώσει ότι στα ταμεία των περισσότερων καταστημάτων δέχονται σχεδόν όλα τα νομίσματα του κόσμου: ευρώ, δολάριο, σουηδική κορώνα, βρετανική λίρα, καναδικό δολάριο, μέχρι και γιεν Ιαπωνίας. Στο τέλος της λίστας είναι η ισλανδική κορώνα που αποτιμάται με τέσσερα μηδενικά (0,000) ».

Η διαπίστωση αυτή προέρχεται από ένα ραδιοφωνικό αφιέρωμα του National Public Radio (NPR) στις 13.4.2012, το οποίο μάλιστα περιείχε και τη μαρτυρία «μιας κατοίκου του Ρέικιαβικ» σύμφωνα με την οποία « … δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτε, διότι το ισλανδικό νόμισμα πλέον είναι χωρίς αξία. Κανείς δεν το εμπιστεύεται».

Σύμφωνα με τον κύριο Μανδραβέλη, η (συντριπτική) πλειοψηφία των καταστημάτων της Ισλανδίας δέχεται κάθε είδους νόμισμα για τις καθημερινές συναλλαγές, εκτός από την ισλανδική κορόνα, την οποία μάλιστα η «κάτοικος του Ρέικιαβικ» κοστολογεί με ένα ολοστρόγγυλο μηδέν. Για την ακρίβεια, όχι απλά με ένα, αλλά με τέσσερα μηδενικά.

Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να μεταφράσω το κείμενο αυτό (το καλό με τον συγκεκριμένο αρθογράφο είναι πως χρησιμοποιεί αρκετά βατή γλώσσα) και να έρθω σε επαφή με Ισλανδούς μπλόγκερ, μόνιμους κατοίκους του νησιού, άτομα τα οποία μετά από μια μικρής διάρκειας έρευνα εντόπισα μέσα από τα αγγλόφωνα ιστολόγια τους. (Να τονίσω εδώ ότι τα περισσότερα αγγλόφωνα μπλογκς της χώρας είναι τα ταξιδιωτικά).

Οι απαντήσεις στο εξής απλό ερώτημα για το αν και κατά πόσο η πληροφορία που μεταφέρει ο αρθογράφος για την άρνηση των καταστημάτων να δεχτούν τις υποτιμημένες ισλανδικές κορόνες είναι ορθή, ήταν άμεσες.

Η Alda Sigmundsdottir (http://icelandweatherreport.com/) είναι κατηγορηματική. Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η αναφορά ότι στην ίδια της τη χώρα, οι τοπικές αγορές αρνούνται να δεχτούν τις ισλανδικές κορόνες. «Φυσικά και τα ισλανδικά καταστήματα αποδέχονται το τοπικό νόμισμα» λέει.

Η Alda πάει το ζήτημα της εγγυρότητας του αρθογράφου και ένα βήμα παρακάτω. Όπως μου είπε, τη συγκεκριμένη ραδιοφωνική παραγωγή του NPR που αναφέρεται στο άρθρο της Καθημερινής, είχε την τύχη να την ακούσει και η ίδια.

(Η εκπομπή http://n.pr/L7gJaZ)

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Alda, η «κάτοικος του Ρέικιαβικ» που με τόση ευστοχία τιτλοφορεί ο Πάσχος Μανδραβέλης, είναι μια μετανάστρια Ισλανδή ονόματι Χάμπι (δεν παίρνω όρκο πως γράφεται το όνομα στην τοπική γλώσσα), η οποία μιλά με τον παραγωγό της εκπομπής από το νησί Svalbard.

Το νησί αυτό, όπως μου λέει η Alda, αλλά και μπορεί ο καθένας μας να εντοπίσει εύκολα μέσω του google maps (http://goo.gl/maps/uOOq), ανήκει στη Νορβηγία και βρίσκεται στον βόρειο αρκτικό κύκλο, σχηματίζοντας μια «νησιωτική ομπρέλα» πάνω από το βόρειο ημισφαίριο. Επίσης απέχει από το Ρέικιαβικ κάτι περισσότερο από 1200 μίλια, ή αλλιώς σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα.

Όπως πολύ χαριτωμένα περιγράφει στην εκπομπή η Χάμπι από το Svalbard, όντως σε εκείνο το νησί, όπου όλοι οι κάτοικοι κυκλοφορούν οπλισμένοι μιας και οι αρκούδες είναι περισσότερες από αυτούς (!!!) τα καταστήματα κοστολογούν την ισλανδική κορόνα με τέσσερα μηδενικά. Κανείς δεν δέχεται το νόμισμα αυτό, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα νομίσματα του κόσμου, τα οποία γίνονται αποδεκτά.

«Ένα τέλειο παράδειγμα του πώς ο κόσμος βρίσκει τρόπους να προωθήσει την προπαγάνδα του» όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε η Ισλανδή από την Ισλανδία Alda, κύριε Πάσχο.

Συνέχισα να ψάχνω για άλλους κατοίκους του χρεοκοπημένου νησιού με το «ανεπιθύμητο νόμισμα» και ευτυχώς είχα μια ακόμη απάντηση από τον Dori Sig. (http://bit.ly/JGULus)

Ούτε ο Dori είχε καμία, μα καμία αμφιβολία. Η άποψη πως η ισλανδική κορόνα είναι ένα νόμισμα με μηδενική αξία όπου κανένα σχεδόν κατάστημα δεν αποδέχεται είναι, όπως λέει, λάθος. Διευκρινίζει ότι η υποτίμηση της κορόνας μετά την τραπεζική κρίση προκάλεσε την επιβολή περιορισμού στο συνάλλαγμα όπου δικαιούται να λάβει ένας Ισλανδός, μέτρο αντισταθμιστικό για τη διατήρηση της σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας, αλλά, όπως μου είπε ο Dori, προσωρινό.

Ανέφερε μάλιστα και το επικείμενο δημοψήφισμα της χώρας για την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ αλλά και τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Παραδέχεται ότι υπάρχει και η άποψη όπου εκφράζεται και από τη ραδιοφωνική εκπομπή του NPR, πως η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το καναδικό ή το αμερικανικό δολάριο, αλλά επιμένει πως η κορόνα χρησιμοποιείται κανονικά από όλους και τα πράγματα βαίνουν σιγά – σιγά, προς το καλύτερο.

Στη συνέχεια στη συνομιλία που είχαμε μέσω chat, μου τόνισε την ανελέητη προπαγάνδα και την κινδυνολογία των επικρατέστερων μέσων ενημέρωσης της χώρας για την ανάγκη ευρωπαϊκής προοπτικής και ένωσης με την ΕΕ. Τη συνομιλία αυτή επιλέγω να μην τη δημοσιεύσω, αλλά όποιος επιμείνει, μπορώ να του τη στείλω.

Την ίδια ακριβώς προπαγάνδα που θέλει το νησί Svalbard, Ρέικιαβικ, το «Ισλανδικό μάθημα», νομισματικό αλισβερίσι μηδενικών κορόνων και τις ωραίες στο άκουσμα λέξεις όπως «αμετροέπεια», «αριστερολυρικά» και «φαντασιοκοπίες» να παντρεύονται σε ένα συνοθήλευμα ανακριβειών, γεωγραφικών αποκλίσεων, ψεύτικων μαρτυριών και θρασύτατων επικλήσεων της νοημοσύνης ανθρώπων οι οποίοι πάνω απ’ όλα γνωρίζουν ότι μέσα από το διαδίκτυο και με μια απλή έρευνα, μπορούν να σου φέρουν τα πάνω κάτω χωρίς να το καταλάβεις.

Για το τέλος αυτής της αναζήτησης είπα να αφήσω το καλύτερο. Έκανα στο Συνταγματικό Συμβούλιο των πολιτών της Ισλανδίας, το οποίο αυτήν την περίοδο έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του, το ίδιο ακριβώς ερώτημα. Για όσους δεν γνωρίζουν, το συνταγματικό συμβούλιο των Ισλανδών πολιτών, προερχόμενο από τη βάση της ισλανδικής κοινωνίας, συνεδρίαζε για μήνες και με την συμβολή και συμβουλή όλων των Ισλανδών, διαμόρφωσε μέσω του ίντερνετ το προσχέδιο για το καινούριο ισλανδικό σύνταγμα που πρόκειται να κατατεθεί για έγκριση στη βουλή.

Την απάντηση μου έδωσε ο Thorsteinn Fr. Sigurdsson, πρώην Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου και ήταν αποστομωτική: η κορόνα κυκλοφορεί κανονικά, υπάρχει ισοτιμία για όλα τα νομίσματα του κόσμου (τη δίνει στο email που έλαβα) και όποιος λέει ότι τα καταστήματα δεν την δέχονται “είτε δεν έχουν έρθει ποτέ στην Ισλανδία, είτε κάτι δεν κατάλαβαν καλά, ή απλά θέλουν τα τραβήξουν την προσοχή. (Η σελίδα του facebook http://www.facebook.com/Stjornlagarad)


(Ο Dori στη συνέχεια της κουβέντας μου είπε πως ήταν συνεργάτη του Γιώργου Αυγερόπουλου κατά τη διάρκεια της παραγωγής και των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μαθήματα από τους Βίκινγκς». Μάλλον από εκεί εμπνεύστηκε και ο Πάσχος Μανδραβέλης τον τίτλο του δικού του κειμένου. Είναι μερικές φορές που αναρωτιέσαι πόσο μικρός είναι αυτός ο κόσμος!).

(Το πραγματικό του όνομα δεν είναι Dori Sig. Όποιος ανατρέξει στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, εύκολα θα βρει ποιο είναι. Έχει κανάλι στο youtube και group στο facebook με πολλά βίντεο από την "Επανάσταση των Βίκινγκ": https://www.facebook.com/groups/121749387853900/
http://www.youtube.com/dorisig ).

(Μου μεταφέρθηκαν τα σχόλια από δύο ακόμη Ισλανδούς μπλόγκερς. Ήταν όλα στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος με την Alda, τον Dori και τον Τhorsteinn).

(Για να προλάβω μερικούς, δεν είμαι ούτε ο Αυγερόπουλος, ούτε κανείς άλλος από την εκπομπή).

(Επέλεξα να μην αναφερθώ στα επιχειρήματα περί γκέουρα, γκιαούρια κλπ. Αποτελούν προσωπικές απόψεις του αρθογράφου, με τις οποίες διαφωνώ, κρίνω, αλλά αυτήν την κριτική την κρατώ για τον εαυτό μου)

Ορίστε και η μετάφραση μου, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης:

Το πρωτότυπο:

56 comments:

  1. εξαιρετικό το δημοσίευμά σου ... μπράβο! ... (κρέμασμα θέλει το κάθαρμα ο Μανδραβέλης)

    ReplyDelete
  2. Respect!!! Πολύ καλή δουλειά!!!

    ReplyDelete
  3. Άπειρο σέβας ρε Πολύφημε... εύγε!

    ReplyDelete
  4. Μακάρι να έγραφαν αρκετοί όσο καλά και αμερόληπτα γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης...
    Η φασιστική, ΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ είπα, ευρίσκεται στην άλλη μεριά, στο ΚΚΕ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει λαχανίδες για λάχανα και δεν αξίζει ούτε να ασχοληθεί κανείς με την σχιζοφρενική τακτική προπαγάνδας, στα πλαίσια καθαρού πολιτικαντισμού, που ακολουθεί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπαζιωτό κι εδώ ήρθες να λερώσεις βρε;

      Πολιτεύτηκες ή ακόμη να υπάρξει κόμμα που θα αναγνωρίσει την τιτανοτεράστια συνεισφορά σου στο πανγαλαξιακό πνεύμα;

      Delete
    2. Ίσως ο Κος Μπαζιωτόπουλος έχει κάνει δική του έρευνα επί του θέματος και γωνρίζει καλύτερα όλων. Ίσως έχει επισκεφτεί και την Ισλανδία. Σίγουρα πάντως κουβαλάει τα μυαλά του Πάσχου οπότε τα λόγια και τα επιχειρήματα πέφτουν στο κενό.

      Delete
    3. Μπαζιωτόπουλε αν δεν πληρώνεσαι γι'αυτό, είσαι θύμα. Εκτός αν κι εσύ στο πνεύμα της εποχής δουλεύεις δοκιμαστικά με την ελπίδα να σε προσλάβουν. Ο Μανδραβέλης πάντως γράφει το ίδιο αμερόληπτα με σένα αλλά η αλήθεια είναι οτι γράφει καλύτερα από σένα.

      Delete
    4. Αυτός ο Μπαζιωτόπουλος, που κάποιοι φαίνεται τον έχετε συναντήσει και αλλού, αμολάει μια μπούρδα με κεφαλαία γράμματα και νομίζει ότι κάτι μπορεί να καταφέρει. Τζάμπα κόπος! Ο Μανδραβέλης απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα των δεξιών αναγνωστών της Κ και δεν νοιώθει κανένα πρόβλημα να γράφει ανακρίβειες αρκεί να τους καθυσηχάζει και να τους εμψυχώνει. Αυτός, ναι, ξέρει τι κάνει.

      Delete
  5. Μπράβο φίλε μου πολύ σωστός!

    Μια μικρή παρατήρηση, λεπτομέρεια βέβαια. Κάπου λες ''Η απαντήσεις'', φαντάζομαι καταλαβαίνεις την απροσεξία σου.

    Και πάλι μπράβο για το κείμενο σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ για την παρατήρηση. Το διορθώνω.

      Delete
  6. Τα χονδροειδη ψεμματα για τα οποια θα ασκουταν μεχρι και ποινικη διωξη αν τα διεδιδε ενας ανωνυμος μπλογκερ αντι για το πουλεν του συστηματος και μετριοτατο Πασχο,ονομαζονται αμεροληψια τωρα;

    ReplyDelete
  7. Του κατέβασες τα σώβρακα.

    ReplyDelete
  8. Μπράβο για την έρευνα που έκανες, μόνο ένας υποψιασμένος ερασιτέχνης οπαδός της αλήθειας (αλλά με πολύ μεράκι) θα μπορούσε να την ξεκινήσει.

    ReplyDelete
  9. ...δεν κατάλαβα: αυτό που λέει ο (πιό πάνω) Μπαζιωτόπουλος για αμεροληψία είναι αστείο, έ?
    Αν δεν είναι αστείο, σίγουρα είναι ένας από αυτούς που προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο.

    ReplyDelete
  10. Το κείμενο του Πολύφημου «η αμετροέπεια του προπαγανδιστή»
    (http://polyfimos.blogspot.gr/2012/06/blog-post_04.html#.T8z1VacXn1o.twitter)
    αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα Γκεμπελικής προπαγάνδας σε αντίθεση με το κείμενο του Πάσχου Μανδραβέλη «Το άλλο μάθημα της Ισλανδίας» που είναι προσεγμένο ακόμα και στα σημεία που είναι αμφισβητούμενα… όπως στο τι αγοράζεις με την Ισλανδική κορώνα.
    Παρά την προσπάθεια του Πολύφημου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ισλανδία το μόνο που κατάφερε ήταν να επικυρώσει τον Πάσχο Μανδραβέλη με τα προσεγμένα λόγια των Ισλανδών που ασφαλώς δεν επιτρέπουν τον διασυρμό της πατρίδας τους αλλά παραδέχονται ότι όλα τα κυρίαρχα νομίσματα κάνουν για μια τουριστική (Post Euro) χώρα… όπως η Ισλανδία.
    Επιπλέον, ο Πολύφημος επικεντρώνεται στο θέμα της αξίας της Ισλανδικής Κορώνας, μετά τον «τσαμπουκά» των Ισλανδών στο ΔΝΤ, ενώ το βάρος είναι αλλού στο άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη.
    Εδώ το διακύβευμα είναι το τι θα συμβεί στην Ελλάδα και όχι το τι συμβαίνει στην Ισλανδία, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την Ελλάδα από πολλές απόψεις. Διαφέρει στα μεγέθη του πληθυσμού και του χρέους που σημαίνει ότι δεν δημιουργεί ιδιαίτερη δυσκολία στο να διευθετηθεί το χρέος της με εξωτερική βοήθεια, έχει άλλο επίπεδο συνηθειών και οργάνωσης (βορειοευρωπαϊκό κράτος με δομές) και πρόβλημα όχι δημοσιονομικό όπως η Ελλάδα αλλά Τραπεζικό.
    Άρα η σύγκριση είναι ατυχής ακόμα και με αυτά τα κριτήρια διαφοροποίησης ενώ υπάρχουν και άλλα. Να τονιστεί όμως ότι ο Πάσχος Μανδραβέλης δεν βάζει την έμφαση στις ομοιότητες ή τις διαφορές των αιτίων αλλά των αποτελεσμάτων που είναι εντελώς διαφορετικής λογικής.
    Ως προς τα αποτελέσματα λοιπόν η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία με την Ισλανδία αλλά είναι ακόμα ποιο δραματική για την Ελλάδα διότι εδώ το κυρίαρχο θέμα έχει ρίζα στο δημοσιονομικό, με μία κατά βάση αναρχική δομή στις δημόσιες υπηρεσίες που παραμένουν πολυπληθείς παρά τις όποιες πρόσφατες μειώσεις προσωπικού με το πάγωμα των προσλήψεων και την φυγή σε συντάξιμη υπηρεσία πολλών εργαζομένων.
    Πέρα όμως από το δημοσιονομικό έχουμε και τραγικό πρόβλημα με το ιδιωτικό μέρος της οικονομίας που δεν λειτουργεί πλέον είτε διότι ένα μεγάλο μέρος του ήταν κρατικοδίαιτο και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν σταματήσει, είτε διότι υπάρχει ανείπωτη γραφειοκρατία που διέπεται από ανόητους νόμους, παράλογους δικαστικούς φορείς και ψευδεπίγραφες ευαισθησίες για το περιβάλλον που ενώ το «προστατεύουν» αυτό παραμένει το χυδαιότερο της Ευρώπης από πλευράς αποτελεσμάτων. Οι προστάτες είναι οι δολοφόνοι του.
    Αν επομένως δεν γίνει ουσιαστική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!!!
    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τάχατις ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ – ουσιαστικά ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ, EΙNAI ENTEΛΩΣ BEBAIO EΑΝ H ΧΩΡΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ KAI THN ΕΕ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η άποψη σου με τιμά. Ειδικά αν άκουσες το ηχητικό της εκπομπής του NPR και εξακολουθείς να βγάζεις τα ίδια συμπεράσματα. Βρίσκεται στη μέση του κειμένου μου. Ελπίζω να γνωρίζεις αγγλικά γιατι δεν έχω χρόνο να την απομαγνητοφωνήσω...

      Delete
    2. Είναι προφανώς πως ο Μπαζιωτόπουλος είναι troll. Ελπίζω να πληρώνεται τούλαχισοτν.

      Delete
    3. Ζω και εργάζομαι στην Κρήτη. Όλα τα νομίσματα ανταλλάσσονται στα ξενοδοχεία. Πριν Το ΕΥΡΩ (μεγάλη η χάρη του, να μας ευλογεί και να μας προστατεύει) το ίδιο γινόταν και στα περισσότερα καταστήματα που είχαν σχέση με τους τουρίστες.....για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Αυτό λέγεται ευελιξία της αγοράς βλαμ%%οι. Δεν έχει σχέση λοιπόν με την κρίση οτι οι Ισλανδοί διευκολύνουν τους τουρίστες τους (Αν κρίνω μάλιστα από τα "πατριωτάκια" μας με το αζημίωτο φαντάζομαι)

      Delete
  11. Η απάντησή μου

    Ωχ! Ξανάκουσα την εκπομπή του NPR. Μπέρδεψα τις χώρες και τις κορώνες. Σε νορβηγικό νησί δεν γίνεται δεκτή η Ισλανδική κορώνα Έχει δίκιο ο @polyfimos http://bit.ly/JGXS5B Θα επανορθώσω και τον ευχαριστώ για την διόρθωση.

    http://www.twitlonger.com/show/hmpbhq

    ReplyDelete
  12. Το θέμα πάει και έρχεται Ελλάδα - Ισλανδία. Ο καθένας έχει την γνώμη του, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία αλλάζουν, ανάλογα με το πως θέλουν να κερδίσουν τα μεγάλα "μαγαζιά".
    Ο κύκλος του trolling δεν σταματάει εδώ, ούτε καν στα όρια της χώρας ή της Ευρώπης.
    Τα "μαγαζιά" θα συνεχίσουν, να υπάρχουν. Όπως και τα φερέφωνα και οι ταγμένες-αυθεντίες.
    Καλά ξεμπερδέματα και για αυτούς και για μας, όποτε...

    ReplyDelete
  13. Πολυ καλό. Μια απορία μόνο, εχεις επικοινωνήσει με τον Μανδραβέλη? Σου απάντησε? Στο παρελθόν του είχα στείλει και εγω για κατι ψέματα που έλεγε αλλα δεν μου απάντησε ποτέ.
    Γιωργος

    ReplyDelete
  14. Πολυ καλό και θα επρεπε να γινει ευρυτερα γνωστο. Μπορω επισης να στηριξω τα λεγομενα σου, καθως εχω επισκεφθει την χωρα,οτι η ισλανδικη κορωνα ειναι το νομισμα των συναλλαγων. Οσο για το αν ο κ. Μανδραβελης απαντησει, φυσικα και δεν προκειται. Αντιθετως εχει τον κυριο Μπαζιωτοπουλο που απαντησε στη θεση του (παγια τακτικη να μην απαντανε οι ιδιοι αλλα να βαζουν αλλου να απαντουν στη θεση τους). Να τονισω λοιπον πως καταρχας ο κ. Μανδραβελης εγραψε ψεμματα στο κειμενο του και το εκανε εν γνωση του. Απο μονο του αυτο το γεγονος λεει πολλα για την "δημοσιογραφικη" αξιοπιστια και την "αμεροληψια" των λογων του. Επιπλεον, οσο και να προσπαθειτε να στρεψετε την προσοχη σε αλλα για να καλυψετε τα ψεμματα, αυτα θα συνεχισουν να σας εκθετουν. Οτι η Ελλαδα εχει απειρα δημοσιονομικα προβληματα και οτι χρειαζεται επειγοντως μεταρρυθμισεις νομιζω ειναι κατι που δεν το αρνειται κανεις. Οι μεταρρυθμισεις ομως οφειλουν να στηριζονται στην αναπτυξη. Απολυσεις, καταστρατηγηση των εργασιακων δικαιωματων, δραστικες μειωσεις μισθων και κονδυλιων σε κοινωνικες παροχες, υγεια και παιδεια, ειναι συνταγη για πτωχευση οχι για αναπτυξη. Η ανταγωνιστικοτητα των επιχειρησεων δεν επιτυχγανεται με μειωσεις μισθων αλλα με αλλαγη νομοθετικου πλαισιου και φορολογιας. Η φοροδιαφυγη δεν ελεγχεται με οριζοντια φορολογια συγκεκριμενων κοινωνικων ομαδων αλλα με ουσιαστικη μεταρρυθμιση στα δημοσιονομικα που δεν θα επιτρεπει στα υψηλα εισοδηματα να διαφευγουν. Ας αντιμετωπισουμε επιτελους την ελληνικη κριση ως κομματι της γενικοτερης οικονομικης κρισης, η οποια δεν ειναι αποκλειστικα ελληνικο φαινομενο. Τελοσπαντων, η συζητηση ειναι τεραστια και η παραπληροφορηση τοσο μεγαλη που πλεον εχει γινει σαν τη λερναια υδρα, συνεχως αναγενναται..Οσο για τις θεωριες συνομωσιας, ειναι πλεον μια καραμελα που την χρησιμοποιουν ολοι για να αποδυναμωσουν δηθεν τα επιχειρηματα οσων δεν συμφωνουν μαζι τους. Νομιζω πως καθε νοημων ανθρωπος μπορει να διακρινει που αρχιζει η πληροφορια και που η θεωρια. Συγχαρητηρια για τη δουλεια σου και το χρονο που αφιερωσες να κανεις αυτην την μικρη ερευνα.

    ReplyDelete
  15. Πολύφημε
    για ψάξε σε παρακαλώ στον ξένο τύπο αν επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος.
    Αυτό έχει μιά σημασία που την καταλαβαίνεις καλά.

    ReplyDelete
  16. Υποδειγματική ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ δουλειά!

    ReplyDelete
  17. συγχαρητήρια φίλε!!

    ο άνθρωπος ει΄να ένας ξεφτιλισμενος προπαγανδιστής

    Για την παραβίαση του ασύλου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο: Απάντηση στον Πάσχο Μανδραβέλη
    http://rednotebook.gr/details.php?id=4908#.T0ODszxfQuU.facebook

    ReplyDelete
  18. Με άδεια από τη σημαία το αναδημοσίευσα στον Παραλληλογράφο http://wp.me/p1pa1c-hbc ;)
    Πολύφημε, ίσως η καλύτερη στιγμή ερευνητικής δημοσιογραφίας από μπλογκερ. Συγχαρητήρια.

    ReplyDelete
  19. Χίλια μπράβο για την προσπάθειά σου.
    Ξέρεις πολλές φορές αναρωτιώμαστε όσοι μπλογκάρουμε και προσπαθούμε να δώσουμε κάτι παραπάνω στο σχολιασμό ή τη διερεύνηση ενόας θέματος, για το αν αξίζει τον κόπο να χάνουμε χρόνο από προσωπικές/επαγγελματικές στιγμές.

    Κι όμως από ότι κάθε τόσο αποδεικνείται η προσπάθεια της κοινωνίας να έχει άποψη και να κάνει κριτική στην εξουσία και τα φερέφωνά της είναι μία συλλογική λειτουργία που όλοι πρέπει να αποδίδουμε τον "οβολό μας".

    Ευχαριστούμε και πάλι

    ReplyDelete
  20. Έχει δίκιο ο μεσιέ Μπαζοτόπουλος: Δεν έχουν καμιά σημασία τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζει κάποιος έναν ισχυρισμό ή επιχείρημα ή θέση: Η θέση είναι πάνω από όλα και απο μόνη της είναι προπαγανδιστική ή όχι. Το αν τα δεδομένα ή αληθή ή ψευδή ή προπαγάνδα από μόνα τους δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Κύριε Μπαζιωτόπουλε, μήπως σπουδάσατε θεολογία;

    ReplyDelete
  21. Χίλια μπράβο στον Πολύφημο που μας επιτρέπει να καταλαβουμε ποιοι θα πρεπε να ναι κακόφημοι

    ReplyDelete
  22. Μην ξοδεύετε χρόνο και φαιά ουσία για να αποδείξετε ότι ο ελέφαντας είναι ... ελέφαντας... Από την άλλη, αυτή η αήθης πληρωμένη δημοσιογραφία δεν θα έπρεπε να έχει νομικές συνέπειες ώστε να αποκαθίσταται το Δίκαιον; Μια μήνυση εξ' ονόματος μια κάποιας αντικειμενικότητας, έστω...

    ReplyDelete
  23. Ο Αξιότιμος κύριος Μανδραβέλης είχε πάρει θέση και για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.
    Υπάρχει σχετική ραδιοφωνική εκπομπή του Χατζηστεφάνου που μέρες που είναι, αξίζει να την θυμηθούμε (μπορείτε να την βρείτε και εδώ:
    http://bit.ly/KcqfYR )

    ReplyDelete
  24. Αυτές οι άτυχες στιγμές του Πάσχοντα βαπτιζόμενες από την παλαβή αριστερά ως προπαγάνδα θα είχαν αποθεχθεί εάν κάποιος επιμελητής στην Καθημερινή έκανε fact checking τα στοιχεία του κου Μανδραβέλη.

    Αλλά δυστυχώς από την μια οι απολύσεις επιμελητών για περιπτώσεις όπως "Λέο δες το λίγο με τον Ζήρα" με εμπλεκόμενο τον αδερφό του Πάσχοντα http://viewpress.wordpress.com/2010/01/22/%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BC/ και από την άλλη οι συνεχείς απολυσείς επιμελητών στην εφημερίδα για την μείωση του κόστους με τις πλάτες των πρωτοκλασσάτων στελεχών τύπου Μανδραβέλη μας οδήγησαν στις σημερινές στιγμές γέλιου.

    ReplyDelete
  25. Πηγα ισλανδια τον μαρτιο και πληρωναμε κανονικοτατα με ισλανδικες κορωνες . Και btw ναι δεχοταν κ τ αλλα νομισματα

    ReplyDelete
  26. Μπράβο σου!!! Συνέχισε... να μας "ανοίγεις" μάτια και μυαλά!! :-)

    ReplyDelete
  27. χεχεχε πλάκα έχει το μένος των αριστερούληδων για το κ. Μανδραβέλη...δε ξέρω για την Ισλανδία, αλλά αυτό το άρθρο λέει πολλές αλήθειες, στις οποιές οι αριστερούληδες του σύριζα αρέσκονται να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_27/05/2012_483612

    ReplyDelete
  28. Αυτό που με εντυπωσίασε εδώ πέρα από την παραδειγματική δουλειά του αρθρογράφου είναι ο Μπαζιο. Πρέπει να είναι από εκείνους που τους δείχνεις τον ήλιο και τους λες ότι είναι μέρα και εκείνοι επιμένουν να λενε ότι είναι νύχτα. Απάλευτος

    ReplyDelete
  29. Κυριε Μπαζιωτόπουλε

    Μου κανει πολυ εντυπωση που παρολο που ξερετε τοσα πολλα για την "δημοσιονομικη" κριση δεν ξερετε το πιο σημαντικο, οτι η Ελλαδα εχει τον εναν απο τους μικροτερους δημοσιους τομεις στον πλανητη, επισης δεν μπορει να μην ξερετε οτι η κριση αυτη μπορει να εχει εθνικα χαρακτηριστικα αλλα ειναι στη βαση της κριση του χρηματοπιστωτικου συστηματος και καμια σχεση δεν εχει με τον Ελληνα εργαζομενο, πρεπει δυστυχως να ερθει η καταρευση της Κυπρου, της Ισπανιας, της Πορτογαλιας, της Ιρλανδιας, της Ιταλιας κλπ για να το καταλαβετε αυτο ή θα επιμείνετε στο "οι Ελληνες ειναι τεμπεληδες και δεν πληρωνουν φορους?"

    ReplyDelete
  30. Μπραβό! Καλά έκανες που το έγραψες!

    Το άρθρο του Πάσχου μου το έστειλε ένας φίλος πριν λίγες μέρες (και όσο ήμουν στην Ισλανδία για διακοπές) ρωτώντας με αν ισχύουν όλα αυτά και η έκπληξη μου ήταν μεγάλη... Βρισκόμουν στη λάθος χώρα; Εγω γιατί δεν τα βλέπω όλα αυτά; Ποια 4 μηδενικά (και στην παρένθεση είχε 3) αφού η κορώνα είναι τόσο υποτιμημένη ώστε 1.000 ISK = 6,2 EUR ; Μπέρδεψε την υποδιαστολή με την τελεία;

    Όσο για την απάντηση του Πάσχου αποπάνω στα σχόλια σε φάση "πως κάνεις έτσι μωρέ, μπερδεύτηκα", αν μπερδεύεται και βαριέται να το ψάξει καλύτερα να σταματήσει και να αρθρογραφεί.

    ReplyDelete
  31. Συγχαρητήρια μονόφθαλμε!

    ReplyDelete
  32. Συγχαρητήρια για το ξεβράκωμα του προχειράτζα. Ο Μανδραβέλιας ανασκεύασε γιατί ο Γιάννης Αλαφούζος άλλαξε γραμμή την περασμένη Τετάρτη και είπε στα στελέχη του ότι πλέον στηρίζουν Τσίπρα ("έχει τη δυναμική, παίρνουμε το ρίσκο, κι αν δεν μας βγει ξανααλλάζουμε γραμμή" τους είπε). Για αυτό και η κωλοτούμπα με ένα "μπερδεύτηκα". Αλλιώς σιγά μην έλεγε και αυτό. Θυμάστε εκείνη την μάρκα με το σκύλο που άκουγε το γραμμόφωνο και λεγόταν His Master's Voice?

    ReplyDelete
  33. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου. Εξαιρετική μελέτη και κριτική προσέγγιση. Ίσως είναι η σημαντικότερη μελέτη απέναντι στην τρομοκρατία της δραχμής.

    ReplyDelete
  34. Ένα μεγάλο μπράβο για την εξαιρετική δουλειά που έχεις κάνει!!!

    ReplyDelete
  35. Αγαπητέ Πολύφημε.
    Μιας και δείχνεις ιδιαίτερη ικανότητα στην πραγματική (και όχι κατ' όνομα) δημοσιογραφική έρευνα, ψάξε -αν θες- και κάτι άλλο:
    Τί ακριβώς συνδέει τον Μανδραβέλη με την αμερικάνικη πρεσβεία; Πόσες φορές έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ, για ποιούς λόγους και με ποιών τα έξοδα; Και τέλος, με ποιές συγκεκριμένες υπηρεσίες που στεγάζονται στο "αμερικανικό έδαφος" της Β. Σοφίας, έχει (σχεδόν) καθημερινά νταραβέρια;


    V

    ReplyDelete
  36. πήγα ισλανδία τον Μάρτιο και είναι περίπου όπως τα λέει ο πάσχος... αν θελεις να μαθεις περισσοτερα για την κριση στη χωρα

    http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2551.aspx

    εκει στο συριζα εχετε ξεφυιιγιιι!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ναι ΟΚ φιλαράκο. Όπως τα λες είναι. Στην Νορβηγία πήγες κι εσύ ε;

      Delete
    2. ισως ιρλανδία;

      Delete
  37. Για όσους μιλάνε για προπαγάνδα, ας μου πουν αν δεν αναγνωρίζουν τις αρχές της στα γραπτά του Μανδραβέλη. Παραθέτω συνοπτικά συμπεράσματα επιστημονικής εργασίας βασισμένης στην ανάλυση λόγου σειράς άρθρων του: α) οι κρίσεις του είναι αξιολογικές, βασίζονται σε αξιολογικούς όρους, η δε παράθεση τεκμηρίων και δεδομένων είναι ελάχιστη β) επιστρατεύει αφηγηματικό λόγο με περιγραφές και ανέκδοτα αντί στοιχείων, γ) εμφανίζεται εκπρόσωπος μιας συλλογικότητας (αόριστης), δ) οι προτάσεις του έχουν δεοντολογική κατάληξη, ε) ο επικοινωνιακός του στόχος είναι η σταδιακή εμπλοκή του αναγνώστη. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟΥ τύπου γραφή και διάθεση ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΗΡΡΕΑΣΜΟΥ του αναγνώστη ΠΕΡΑ από την ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΗ λογική τάξη γραφής των σχολίων. Αν κάποιος αμφιβάλλει στη διάθεση του η έρευνα να μετρήσει κι αυτός πόσες φορές χρησιμοποιεί τί και πώς στο λόγο του.

    ReplyDelete
  38. Υπάρχει ένα σχόλιο όπου ο Μανδραβέλης αναγωρίζει το λάθος του και λέει ότι θα επανορθώσει, όπως και το κάνει. Οι περισσότεροι από όσους σχολίασαν μετά από αυτό δεν το λαμβάνουν υπόψη τους. Δεν το διάβασαν ή πρέπει οποσδήποτε να που αυτά που έχουν στο μυαλό τους αγνοώντας τα νέα δεδομένα; Και ο πολύφημος που είναι; Ελπίζω τουλάχιστον όλοι εσείς οι 'χρωκοπίστας' να έχετε το θάρρος του Μανδραβέλη να αναγωρίσετε το λάθος σας όταν οι χώρα μας βρεθεί εκτός Ευρώπης. Το θέμα είναι ότι η κατάσταση δεν θα είναι αντιστρέψιμη οπότε το συγνώμη σας θα είναι άχρηστο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εδώ είναι ο Πολύφημος. Σχολίασα ήδη, στο κείμενο με τίτλο: Χαρτογραφώντας την Ενημέρωση...

      Delete
  39. Μερικά σχόλια στις παραπάνω αναλύσεις:

    1) Προτείνω να επισκεφθείτε τα εξωτικά Svalbard. Δεν είναι ολόκληρα Νορβηγικά αλλά διατηρούν οι Ρώσοι μερικές "βάσεις" που εξακολουθούν και βγάζουν κάρβουνο. Η μεγαλύτερη βάση λέγεται Μπάρεντζμπουργκ. Προτείνω μάλιστα όσοι δεν έχουν δει από κοντά δείγματα υπαρκτού σοσιαλισμού να πάνε να δουν.
    2)Το νορβηγικό τμήμα των νησιών (δεν είναι μόνο ένα) αποτελεί υπόδειγμα τουριστικού προορισμού για όσους λατρεύουν το αρκτικό τοπίο. Από εκεί ξεκινούν οι αποστολές στο ΒΠ. Το μέρος έχει φορολογικές ελαφρύνσεις για να προσελκύει κατοίκους (ανθρακωρύχοι) και τουρίστες. Το γεγονός ότι δεν δέχονται ισλανδικές κορώνες, σημαίνει πάρα πολλά για όποιον μπορεί να αντιληφθεί τις σχέσεις των σκανδιναυών.

    Συμπερασματικά, αναρωτιέμαι αν μπορεί κάποιος να συζητήσει ψύχραιμα σε αυτή τη χώρα ΠΛΕΟΝ!!!!

    ReplyDelete
  40. ευτυχώς που υπάρχει το ιντερνετ και που γενικώς στην Ελλάδα είμαστε ανήσυχα και διερευνητικά πνεύματα !

    ReplyDelete
  41. Πήγα Ισλανδία πριν 2 μήνες. MONO ισλανδικές κορώνες δέχονται. Σε ευρώ μπόρεσα να πληρώσω μόνο μέσω πιστωτικής σε τουριστικές ατραξιόν όπως το blue lagoon.
    Enough said.

    ReplyDelete
  42. Ένα πράγμα που ευχαριστιέμαι σ' αυτό το blog είναι η λεπτομερέστατη και με παραπομπές αποδείξεων ανάλυση που μας δίνεις Πολήφημε. Μπράβο!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1