27 July 2012

Σκωτσέζοι θεριακλήδες

Ακόμη και την ημέρα που όλος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία την τελετή έναρξης των Αγώνων του Λονδίνου, δεν λένε να σταματήσουν τα απανωτά χτυπήματα στον ελληνισμό και τον ολυμπισμό.
Μετά την αποκάλυψη ότι η φαντασμαγορική τελετή των αγώνων που απλόχερα παραχώρησε η αρχαιοελληνική παράδοση στην Κόκα Κόλα, τα ΜακΝτόναλντς και την Μάστερκαρντ θα περιλαμβάνει το Σάιρ και τα χομπιτόσπιτα της Μέσης Γης, ήρθε ένα περιστατικό από την Σκωτία για να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ένας θεατής της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας που είχε ξεχάσει τον αναπτήρα σπίτι του, άναψε το τσιγάρο του από την ολυμπιακή δάδα. Μία πράξη που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε διφορούμενες απόψεις.
Από τη μία είναι η έλλειψη σεβασμού στο χιτλερικό έθιμο της επίδειξης της φωτιάς που ο Προμηθέας έκλεψε από τον Δία και από την άλλη η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο καπνιστή που είχε την ατυχία να ξεχάσει τον αναπτήρα του.
Βέβαια οι διοργανωτές έχουν ένοχο παρελθόν με τη συγκεκριμένη δάδα, μιας και λίγες μέρες πριν την είχαν βάλει μέσα στο νερό προσπαθώντας να πειραματιστούν με τους νόμους της φύσης, με αποτέλεσμα να την ξανά ανάψουν από το καντηλάκι που είχαν πάρει μαζί τους απ’ την Ελλάδα.
Βέβαια το γεγονός ότι το περιστατικό συνέβη στην Σκωτία ίσως και να μαρτυρά τις εποχές μίσους του Γιούλιαμ Γουάλας που σε ενάμιση περίπου χρόνο θα αναβιώσει το επικείμενο δημοψήφισμα της χώρας για την ανεξαρτητοποίηση της.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ενώ στο μυαλό όλου του κόσμου ο ένας και μοναδικός Τζέιμς Μποντ είναι ο Σον Κόνερι, γνωστός υποστηρικτής της άποψης για απεμπλοκή της Σκωτίας από την Βρετανική Κοινοπολιτεία, οι διοργανωτές επέλεξαν να βάλουν στην τελετή έναρξης τον πιο κρυόκωλο 007 της ιστορίας, Ντάνιελ Κρεγκ. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1