28 July 2012

Ολυμπιακές καταγωγές

Μετά τα σπιτικά φαγητά από τα κουνούπια του Νείλου, την εξευτελιστική παρωδία με την Γερμανίδα σημαιοφόρο και την ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ για “την ελληνική φωλιά αποθήκευσης και διακίνησης ντόπας”, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζαγκ Ρογκ, αναγκάστηκε να προστατέψει τα ολυμπιακά ιδεώδη κατά την τελετή έναρξης του "Λονδίνου 2012", και να δηλώσει ότι “οι αγώνες επιτέλους γυρίζουν σπίτι τους”.
Όπως ήταν φυσικό η δήλωση αυτή προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Εκατοντάδες αποκωδικοποιητές εκτοξεύτηκαν από μπαλκόνια με κρεμασμένες τις ελληνικές σημαίες, μιας και είναι φτηνότεροι απ’ τις τηλεοράσεις, ενώ η ΕΡΤ εξακολουθεί να εκπέμπει και αναλογικά.
Ο Τέρενς Κουίκ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήρθαν να συμπληρώσουν το κλίμα της ελληνικής αγανάκτησης, με μια θυελλώδη ανακοίνωση που καλεί τον Ζαγκ Ρογκ να ανακαλέσει την “ανθελληνική και ανιστόρητη δήλωση του”.
Δύο απολύτως αστοιχείωτες και δίχως καμία συναίσθηση της ιστορικής πραγματικότητας αντιδράσεις, που μόνο αποτέλεσμα έχουν να εκθέσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα μας στα μάτια των ξένων τουριστών.
Και πώς να μην είναι τόσο άστοχες, από τη στιγμή που εδώ και δύο χρόνια η ελληνική επικράτεια ανήκει νομοτελειακά στα φαντ του Σίτυ του Λονδίνου, την έδρα των μεγαλύτερων ευεργετών της ελληνικής οικονομίας. Των εφοπλιστών και των μεγαλοκαταθετών.
Είναι απολύτως λογικό να θεωρείς ότι η ολυμπιάδα που κάποτε ανήκε γεωγραφικά στο “οικόπεδο Ελλάδα”, γύρισε επιτέλους στο πραγματικό της σπίτι. Το Λονδίνο.
Άλλωστε και από ιστορικής πλευράς να κοιτάξει κανείς το θέμα, οι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες των χορηγών, της Κόκα Κόλα, των ΜακΝτόναλντς και της αλογίσιας ντόπας, δεν μπορούν να αποτελούν τους απογόνους των μυθικών αγώνων που πρώτος θέσπισε ο ημίθεος Ηρακλής. 
Γι’ αυτό λοιπόν ας σταματήσουμε να τα βάζουμε με τον Ζαγκ Ρογκ και ας αποδεχτούμε πως για τις επόμενες δύο εβδομάδας, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιτέλους “γύρισαν στο σπίτι τους”. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1