28 August 2012

Ο μεγάλος χαφιές

Αναστάτωση προκάλεσε η είδηση ότι περίπου 50.000 τηλέφωνα ιδιωτών παρακολουθούνται από την ΕΥΠ δίχως κανείς τους να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους οι εισαγγελικές και οι αστυνομικές αρχές ενέκριναν την πράξη αυτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παρακολουθήσεων αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς, ειδικά μέσα στην ανάστατη περίοδο της μνημονιακής Ελλάδας, των “υγειονομικών βομβών”, των απανταχού Σεχτών και Πυρήνων και του 30 φεύγα τοις εκατό ψήφων στην αριστερά.

Ο ελληνικός σάλος γύρω από ένα θέμα τόσο κοινότυπο για τους ανεπτυγμένους δανειστές και σωτήρες της οικονομίας και του τουρισμού μας, προκαλεί τουλάχιστον απορία. 

Όταν οι Βρετανοί έχουν αναπτύξει τέτοια αμεσότητα με τις κάμερες παρακολούθησης, που σε κάθε γωνιά του δρόμου μπορούν να ζητήσουν από τον χειριστή τους να ζουμάρει στο μαλλί και να κουνήσει καταφατικά τον φακό αν έχει χαλάσει το χτένισμα ο αέρας, ενώ οι Γερμανοί εγκρίνουν μια απροσδιόριστη επέμβαση οπλισμένων στρατιωτών σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, θα πρέπει να αισθανόμαστε προνομιούχοι που οι κάμερες παρακολούθησης του 2004 πληρώθηκαν αλλά δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ.

Μπορεί βέβαια την ίδια περίοδο να απέκτησε η ΕΥΠ και τους σούπερ τηλεφωνικούς κατασκόπους για την έγκαιρη πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά αυτό ήταν κάτι που έτσι κι αλλιώς συνέβαινε σε σύσσωμο το κυβερνητικό σχήμα του Κώστα Καραμανλή, με την ευγενική χορηγία μεγάλης βρετανικής κινητής τηλεφωνίας. Ένα ατυχές γεγονός, που κόστισε μονάχα μια “αυτοκτονία”.

Μην είμαστε όμως υπερβολικοί. Στο κάτω κάτω δεν υπήρξε και κανένα μεγάλο σκάνδαλο με αναμειγμένους μεγαλοεκδότες και επιχειρηματίες σαν αυτό του πολύ Ρούμπερτ Μέρντοχ που προκάλεσε το κλείσιμο της εφημερίδας Νιουζ οφ δε Γουορλντ. 

Αν γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο στη χώρα μας είναι βέβαιο ότι η αντίστοιχη ελληνική εφημερίδα θα έκλεινε ακριβώς όπως έκλεισαν και τα ξενοδοχεία και καφέ της Πάρου που απασχολούσαν ανασφάλιστους αλλοδαπούς.

Αν πάλι το καλοσκεφτείς, η επιδειξιομανία του καγκουροχιπστερ ποζερά που ανεβάζει στα σόσιαλ μίντια κοντινά του φρεσκοχρησιμοποιημένου του κωλόχαρτου και διαφημίζει στα τρέντυ φιλαράκια του τη γεωγραφική του θέση από το δορυφόρο για να κάνουν σχόλια από τα σμάρτφόουν τους αν και είναι όλοι μαζί στο ίδιο νησί για διακοπές, καθιστά την εξάπλωση τέτοιου είδους σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης σχεδόν άχρηστα.   

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1