29 August 2012

Φόρος ακινησίας

Νέους ευφάνταστους τρόπους για την αύξηση των κρατικών εσόδων εξετάζει το υπουργείο οικονομικών, με τον πιο θεαματικό από όλους να ακούει στο όνομα “χρέωση προσωρινής ακινησίας των αυτοκινήτων”.

Η τεράστια και συνεχιζόμενη αύξηση των τελών κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την υπαγωγή των Ι.Χ. στην κατηγορία των τεκμηρίων, ανάγκασε χιλιάδες οδηγούς να καταθέσουν δωρεάν τις πινακίδες τους και να χρησιμοποιούν μονάχα περιστασιακά τα οχήματα τους.

Κάτι τέτοιο θεωρείται βλάσφημο για τους οπαδούς αυτού του είδους νεοφιλελευθερισμού, μιας και ο κόπος των εργοστασιαρχών στη βιομηχανία της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν μπορεί να πάει στράφι από μια τσάμπα κατάθεση πινακίδων.

Ο φόρος για τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα τέθηκε στο τραπέζι ως μια προσωρινά μόνιμη λύση, που θα ανακουφίσει τα άδεια κρατικά ταμεία και θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες τους να σκεφτούν δύο φορές το ενδεχόμενο να το κάψουν για να ζητήσουν ασφάλεια πυρός και να αποφύγουν ακόμη ένα κερατιάτικο χαράτσι.

Από το φόρο αυτό λέγεται ότι εξαιρούνται μονάχα οι ναυτικοί. Μιας και ξοδεύουν πολλούς μήνες το χρόνο στα καράβια, το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζεται να αναδείξει το μέγεθος της ευφυίας του αλλά και το φαινομενικά κοινωνικό του πρόσωπο, υιοθετώντας τη θεωρία πως ένα αυτοκίνητο στο αμπάρι ενός πλοίου μπορεί να φαίνεται ακίνητο για τους επιβάτες του, όμως κινείται κανονικά για όσους το κοιτούν απ'τη στεριά.

Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ένας άνθρωπος σε αυτή τη συγκέντρωση μυαλών που να γνωρίζει ότι οι ναυτικοί καταθέτουν τις πινακίδες τους μόνο και μόνο γιατί λείπουν από τα σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σε περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο εισηγηθεί ένα τέτοιο μέτρο, αισθάνομαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι μία ονομασία όπως “χρέωση προσωρινής ακινησίας αυτοκινήτων” δεν είναι μόνο ξενέρωτη, αλλά στερείται της φαντασίας που περικλείει το ίδιο το μέτρο.

Ένας “φόρος Παυλόπουλος” θα ήταν εκείνο το όνομα που θα απέδιδε με γλαφυρή ακρίβεια το χιούμορ και την κατάντια των ειδικών οικονομικών συμβούλων που επικαλούνται την πατρότητα του.

Υ.Γ.1 Εκτός από το φόρο Παυλόπουλο, εξετάζεται και μία εισφορά ιδιοκατοίκησης όλων όσων μένουν στα δικά τους σπίτια. Κι όσο θα περνούν οι μέρες είναι βέβαιο πως νέες ακόμη πιο πικάντικες εισπρακτικές ιδέες θα πέφτουν στο τραπέζι. 

Υ.Γ.2 Σύντομα το μότο του φοροδημιουργικού τμήματος του οικονομικού επιτελείου του ΥΠΟΙΚ θα είναι “ότι περπατά, ότι πετά και ότι κολυμπά”.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1