10 October 2012

Μέρκελ fast track


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Άνγκελας Μέρκελ στην Ελλάδα και το αεροπλάνο της γερμανικής καγκελαρίας άφησε πίσω του πολλά σπασμένα πεζοδρόμια, ακόμη περισσότερα ανοιγμένα κεφάλια και ένα τσούρμο αναλυτών να στίβουν το μυαλό τους για να βγάλουν κάποιο νόημα από αυτήν την ολιγόωρη παρουσία της στην Αθήνα.

Μάταια ο Αντώνης Σαμαράς περίμενε να ακούσει ένα γλυκόλογο από τα χείλη της Άνγκελας στην κοινή συνέντευξη τύπου. Η Γερμανίδα καγκελάριος αφού ευχαρίστησε τους απεσταλμένους της στην Ελλάδα Φούχτελ και Ράιχενμπαχ, επιβράβευσε την κυβέρνηση Παπανδρέου για το μειωμένο έλλειμμα της χώρας.

Βέβαια δεν είπε κουβέντα για το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης, αλλά μιας και δεν νοιάζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, τι λόγος να πέφτει σε μια ξένη;

Ο Αντώνης Σαμαράς ευχαρίστησε την Μέρκελ για τη πολύτιμη τεχνογνωσία εξόδου της Ελλάδας στα αναπτυξιακά ξέφωτο που υποσχέθηκε στους Έλληνες πριν από έξι σχεδόν μήνες.

Εξάλλου, όπως τόνισε και η καγκελάριος, η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει πολύ με τις συνθήκες που η ίδια βίωσε όταν ως γνήσια ανατολικογερμανίδα έγινε μάρτυρας του εκσυγχρονισμού της πτώσης του τείχους του Βερολίνου.

Η ιστορία, βέβαια, λέει ότι ο εξευρωπαϊσμός της Ανατολικής Γερμανίας ακολούθησε ένα γενικό ξεπούλημα και κλείσιμο της συντριπτικής πλειοψηφίας των, εξαγορασμένων από τους Δυτικούς, βιομηχανικών υποδομών της, αλλά από την άλλη αυτό ακριβώς ήταν που την έκανε ότι είναι σήμερα.

Καθόσον οι δύο ηγέτες μιλούσαν με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η ελληνική αστυνομία άδειαζε την πλατεία Συντάγματος με χημικά και ξύλο, μακριά από τον πετροπόλεμο που εκείνη την ώρα είχε καταλαγιάσει.

Συμπερασματικά, η Άνγκελα φαίνεται να έχει καταλάβει ότι τα έχει κάνει σκατά με το θέμα της λιτότητας της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά αυτό δεν πτοεί ούτε την ίδια ούτε και τον όμοιο της Σαμαρά να μιλούν για ανάπτυξη όταν η ελίτ για την οποία τα προνόμια και οι ελαφρύνσεις έχουν ξεπεράσει κάθε της προσδοκία, τα μαζεύει και φεύγει από τη χώρα για αγορές με πέντε φορές μεγαλύτερο ημερομίσθιο.

Άλλωστε η ελληνική μπανανία έχει ήδη χωριστεί και όποιος βλέπει ότι δεν μπορεί να αρκεστεί στα αποφάγια την κάνει με ελαφρά, καταδεικνύοντας σε όποιον μένει πίσω ότι το θεματάκι Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μια καρφίτσα στις προεκλογικές καμπάνιες ΗΠΑ και Γερμανίας.
  

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1