09 November 2012

Σκοτώστε το χρέος


Με την ψήφιση του μνημονίου στις 7 Νοέμβρη, η θερινή κουβέντα της μετρολαγνείας έλαβε τέλος. Ήρθαν τα πρωτοβρόχια, έπεσε και η θερμοκρασία κι ένα καλοκαίρι που άντεχε ως τον Νοέμβριο για να δει τους “153 ήρωες” βουλευτές και να τους πει ένα μεγάλο ευχαριστώ μας τελείωσε. Αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα του Στουρνάρα.

Τα λεφτά θα τελειώσουν στις 16 Νοέμβρη. Αυτά λένε τα δεξιά μπλογκς, τα κυβερνητικά σχόλια στα τηλεοπτικά πάνελ και η κυρία Τζάκρη. Τα ίδια λεφτά που τελειώνουν από τον Οκτώβρη του 2011, αλλά τελικά όλο και κάτι γινόταν και βρισκόντουσαν μερικά ακόμη για να βγει κι αυτός ο μήνας, και να ξεπληρωθούν μερικά ομόλογα στα Κεϊμάν.

Για τα χρωστούμενα στους εδώ, δεν υπήρχε ποτέ θέμα. Η στάση πληρωμών του δημοσίου έχει ήδη γίνει καθολική και τα αποτελέσματα της εντυπωσιάζουν τα Τσιπριακά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Στα εγχώρια δεν προκαλούσαν ποτέ καμιά εντύπωση, μιας και ο στόχος της δόσης ξεπερνούσε την ανάγκη μαζικών εμβολιασμών μαθητών που δεν μπορούσαν να πάνε στο σχολείο αν δεν έβρισκαν οι γονείς τους χρήματα για τα εμβόλια.

Τώρα, όμως, έχουμε τις ελεύθερες μιντιακές πτώσεις μετά τις γερμανικές δηλώσεις για καθυστέρηση της δόσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις εκθέσεις της τρόικας και χίλιων δυο ακόμη ζητημάτων που θα κολλήσουν την εκταμίευση των χρημάτων, μέχρι να ακουστούν στις εξώπορτες των σπιτιών μας τα “τρίγωνα κάλαντα”.

Ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο γιατί τα νούμερα δεν βγαίναν από την αρχή, αλλά δεν έπρεπε να το πούμε σε κανένα γιατί δεν υπήρχε άλλη διέξοδος εκτός από το να το κάνουμε γαργάρα για να πάρουμε τη δόση.

Πάρουμε δεν την πάρουμε όμως, κανένα νόημα δεν θα είχε, φυσικά, για την πραγματική οικονομία. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν έχει σημασία, μιας και σε μια βδομάδα θα τελειώσουν τα λεφτά και θα τρώμε ο ένας τον άλλο.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ακόμη ένα θαύμα και να βρεθούν τα επιπλέον χρήματα για να τη βγάλουμε καθαρή μέχρι τα Χριστούγεννα, μιας και ο Θεός της Ελλάδας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που λέγανε για σεισάχθεια και διαγραφή του χρέους, αλλά αυτοί ήταν το λόμπι της δραχμής, που θα μας πετάξει έξω από τη ζώνη του ευρώ και θα κυνηγάμε αδέσποτες αγελάδες στην Ομόνοια, σαν τους Αργεντίνους.

Τώρα όμως που ο κόμπος έφτασε στο χτένι, βλέπουμε ακόμη και το Βήμα στο κεντρικό του άρθρο να ζητά σεισάχθεια, και μάλιστα όχι απλά ελληνική, αλλά παγκόσμια. Γιατί μόλις ξαναμπεί ο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, θα δει ότι τα δανεικά δεν βγαίνουν και θα μετατραπεί στον μαύρο Σόλωνα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας.

Ώσπου να μεταλαμπαδευτεί η νέα ψυχάρεια αρχαιοελληνική λογική στο μυαλό του πλανητάρχη, μόνη επιλογή παραμένει να ψοφάει ο κόσμος για να κρατήσουμε το χρέος βιώσιμο. Εκτός κι αν ο κόσμος αποφασίσει επιτέλους να ψοφήσει εκείνος το χρέος και να κάνει τη δική του ζωή βιώσιμη.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1