08 February 2013

Μάθε ειδικέ μου οικονομία


Το γύρο των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης και των εξώφυλλων των εφημερίδων έκανε η είδηση ότι οι εισπράξεις του ελληνικού δημοσίου, από τους έμμεσους κυρίως φόρους, έπεσαν τον Γενάρη του 2013 κατά 775 εκατομμύριο ευρώ σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο το 2012.

Στα 300 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν την τρύπα στα δημόσια ταμεία οι “ειδικοί”. Κι όταν λέμε “ειδικοί”, εννοούμε όλους εκείνους που υπολόγισαν ότι θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τις τσέπες ανθρώπων που τα δικά τους μέτρα τούς άφησαν χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς δουλειές.

Μιλάμε για τους “ειδικούς” που υποστήριξαν ότι η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί αναγκαίο εισπρακτικό μέσο, ρίχνοντας την κατανάλωσή του κατά 70%.

Εκείνους τους “ειδικούς” που υπολόγισαν να ενισχύσουν την οικονομία της χώρας από τα αυτοκίνητα του κόσμου, οδηγώντας χιλιάδες στην κατάθεση πινακίδων με την εκπληκτική αναλογία των 1000 Ι.Χ. την ημέρα.

Οι ίδιοι “ειδικοί” που λένε στον κόσμο ότι, μετά από δική τους έρευνα, 9 στους 10 έχουμε δει τα εισοδήματα μας να μειώνονται και τα μισά, σχεδόν, σπίτια της χώρας έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αν κάποιος ανατρέξει στα βιογραφικά αυτών των “ειδικών” θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για ανθρώπους πολυσπουδαγμένους, με εντυπωσιακά μεταπτυχιακά και διδακτορικά, με ακαδημαϊκά πόστα και αστραφτερές επαγγελματικές πορείες σε διεθνείς και ελληνικούς οικονομικούς φορείς και οργανισμούς.

Βιογραφικά που κάνουν έναν μέσο απόφοιτο πανεπιστημίου, με ένα ποταπό μεταπτυχιακό ή μια άνευ σημασίας άχρωμη δουλειά να νιώθει, τουλάχιστον, άχρηστος.

Άχρηστος, μπροστά στη μεγαλειώδη ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία όλων αυτών των “ειδικών” που θεωρούν ότι κάποιος άνθρωπος δίχως ή με πενιχρά εισοδήματα, οφείλει να πληρώνει για το σπίτι που μένει γιατί αυτό αποτελεί από μόνο του φορολογικό τεκμήριο.

Όπως, παρομοίως, τεκμήριο αποτελεί για τους ίδιους αυτούς “ειδικούς” και η επιλογή ενός ανδρόγυνου να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.

Υπάρχει βέβαια κι εκείνη η γενναία παραδοχή τους ότι κάνανε λάθος στον πολλαπλασιαστή και τώρα υπόσχονται σε όλους ότι από εδώ κι εμπρός θα είναι καλά και φρόνημα παιδιά και δεν θα ξανακάνουν λάθος.

Συγγνώμη ακόμη δεν ζήτησαν πάντως.

Μιλάμε για απλά μαθήματα οικονομικής πολιτικής από μια ομάδα “ειδικών” που το αποτέλεσμα των πρακτικών τους και η αίσθηση που βγάζουν τα λεγόμενα τους βροντοφωνάζουν ότι τα πτυχία, τα διδακτορικά και οι τρανές επαγγελματικές πορείες τους, τώρα ξεπληρώνονται.

Υ.Γ. Η επιλογή της φωτογραφίας (δεν) είναι τυχαία...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1