13 March 2013

Η τρόικα είπε...


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Δημητρέλη, στις 28 Φεβρουαρίου του 2013 το υπουργείο οικονομικών προσπάθησε να περάσει στα ψιλά ενός νομοσχεδίου μία διάταξη κλειδί. Την απαλλαγή του 80% των προστίμων για καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τους δικαιούχους τους. Μέχρι το έτος 2007.

Το 2007 φυσικά και δεν είναι καθόλου τυχαία χρονιά. Αφορά όλες τις υποθέσεις λιστών καταθετών, όπως αυτές της Λαγκάρντ, του Λιχτενστάιν κ.ο.κ. Το ρεπορτάζ πληροφορήθηκε η τρόικα, η οποία “ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης” κάτι που πραγματοποίησε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πριν από λίγες μέρες, λοιπόν, κάποιος παράγοντας του υπουργείου οικονομικών προσπάθησε να απαλλάξει τους καταθέτες που έκρυψαν τα χρήματα τους στις τράπεζες και τους φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, από τα 4/5 του προστίμου που επρόκειτο να τους επιβληθεί.

Όχι το 2000, ούτε το 2004. Το 2013. Μία βδομάδα πριν “ανακοινώσει η τρόικα τη διαταγή της να συνεχιστεί το χαράτσι της ΔΕΗ για έναν ακόμη χρόνο”.

Ένας άγνωστος, λοιπόν, πέρασε με μια μικρή παράγραφο σε ένα σχετικά άσχετο νομοσχέδιο, τη διάταξη που θα γλίτωνε από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όλους όσους περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες καταθετών. Αυτές που εδώ και τρία χρόνια καμία κυβέρνηση δεν έχει χρησιμοποιήσει για να εισπράξει “έστω κι ένα ευρώ”.

Η τρόικα μιλά, λοιπόν, για αίμα και η ελληνική κυβέρνηση περνά νόμους, νομοσχέδια και διατάξεις που απαλλάσσει τους δικούς της ανθρώπους από χρέη, πρόστιμα και οφειλές.

Σήμερα. Που ένα εξάχρονο παιδί του δημοτικού σχολείου Γόμφου Τρικάλων εμφανίστηκε στο σχολείο ημιλιπόθυμο από την πείνα.

Σήμερα, που το χώμα των δύο φοιτητών που σκότωσε το μαγκάλι της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ακόμη φρέσκο.

Σήμερα, που βρέφη παρουσιάζουν σοβαρά αιματολογικά συμπτώματα από τις χημικές επιδρομές της αστυνομίας στην Ιερισσό.

Σήμερα, που άνθρωποι βασανίζονται και διαπομπεύονται δημόσια.

Σήμερα, που πολιτικοί παράγοντες λένε δημόσια ότι οι αυτοκτονίες είναι προϊόν προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης και της αριστεράς.

Κι όμως, στην Ελλάδα του σήμερα, η τρόικα "είπε" να πληρώσουμε γιατί φταίξαμε. Κι ένας “άγνωστος παράγοντας του υπουργείου οικονομικών” προσπαθεί να σβήσει τα πρόστιμα από όσους φιγουράρουν στις λίστες μεγαλοκαταθετών.

Εκείνες τις λίστες, που μας πήρε τρία χρόνια για να μάθουμε την ύπαρξη τους και θα μας πάρει ακόμη περισσότερα μέχρι να εισπραχθεί έστω κι ένα δείγμα από όλον αυτόν τον συσσωρευμένο πλούτο.

Δεν πιστεύω πλέον τι “είπε η τρόικα”. Ποτέ ξανά. Για μένα δεν υπάρχει πια τρόικα. Οι θανατηφόρες αποφάσεις παίρνονται εδώ. Από “Έλληνες”. Όχι από τον Τραα, ούτε από τη Μέρκελ, ούτε απ’ τον Γιούνκερ, αλλά από τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Στουρνάρα, τον Κουβέλη, τον Βρούτση. Τον Παπανδρέου και τον Παπακωνσταντίνου.

Αυτοί είπαν ότι η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει στον 19ο αιώνα. Αυτοί λένε πως μόνο με του αίμα του εξάχρονου από τα Τρίκαλα θα γλιτώσει ο δικαιούχος της λίστας Λαγκάρντ το 80% των προστίμων του. Αυτοί συνέδεσαν το δημόσιο χρέος με τα εργασιακά δικαιώματα.

Δεν το "λέει η τρόικα". Δεν το πιστεύω πλέον. Πολλοί δεν το πιστεύουν. Κι ας μην έχει για κάποιους σημασία τι είπε και τι δεν είπε, τελικά, η τρόικα. Για μένα έχει.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1