19 April 2013

Ελληνική κουλτούρα

Τα ασυμμάζευτα προσπαθεί να μαζέψει η κυβέρνηση μετά τη διάσταση που πήραν οι πυροβολισμοί απλήρωτων εργατών στην Μανωλάδα -δεν τους λέω “αλλοδαπούς”, ούτε “μετανάστες” αλλά εργάτες· καλό θα είναι να το κάνουν όλοι αυτό-.

Ο Νίκος Δένδιας πήγε στο νοσοκομείο και μίλησε με τους τραυματίες μπροστά στις κάμερες για να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι η πολιτική ηγεσία νοιάζεται πραγματικά για τα προβλήματα των κατατρεγμένων και βασανισμένων αυτού του τόπου.

Στις δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους είπε ότι τέτοια περιστατικά δεν ανήκουν στην κουλτούρα μας. Κι είχε απόλυτο δίκιο, μιας και δεν έχει καμία θέση στην κουλτούρα του Έλληνα ο πυροβολισμός απλήρωτων εργατών.

Μην κοιτάτε που πάνω από 500.000 κόσμος ψηφίζει Χρυσή Αυγή που θέλει να πνίξει στο Αιγαίο τους μετανάστες, ούτε που κανάλια κι εφημερίδες πουλάνε φύλλα και ακροαματικότητες με ακροδεξιά λάιφστάιλ και εξώφυλλους τίτλους με “λαθραίους” και “τρομοκράτες” της διπλανής πόρτας.

Ούτε που η μισή αστυνομική δύναμη ψήφιζε το κόμμα των νεοναζί και μετά βασάνιζε συλληφθέντες την ώρα που η αντίθετη άποψη εξαφανιζόταν από τα πρωινά των Σαββατοκύριακων ανάμεσα σε αυτόκλητους “κατοίκους” του κέντρου της Αθήνας και “γριούλες” που τις πάνε βόλτα στα ΑΤΜ.

Φυσικά και δεν είναι στην κουλτούρα μας να συμπεριφερόμαστε έτσι στους εργάτες. Θυμάμαι πόσο καλά φέρονταν τα αφεντικά στους Αλβανούς που είχαν στα χωράφια και τις οικοδομές τους τα 25 τελευταία χρόνια.

Με το σεις και με το σας, καλοπληρωμένους, με ΙΚΑ και ασφάλεια. Όλα δούλευαν στην εντέλεια κι όποιος σήκωνε κεφάλι έπαιρνε πόδι. Αστυνομικό.

Δεν είναι στην κουλτούρα της κυβέρνησης των Ελλήνων τέτοιου είδους συμπεριφορές, σαν αυτήν της Μανωλάδας. Πυροβολισμοί κι άλλες τέτοιες βαρβαρότητες φαντάζουν σαν μια μακρινή πραγματικότητα μιας άλλης εποχής.

Μόνο επερωτήσεις στη βουλή για το λόγο που το ελληνικό δημόσιο μαζεύει πτώματα μεταναστών από τη θάλασσα, συναντάμε πού και πού. Και προεκλογικές πρωθυπουργικές υποσχέσεις για τα μούλικα των ξένων που παίρνουν τις θέσεις των ελληνόπουλων στους παιδικούς σταθμούς. 


Και φυσικά εκείνους τους τύπους με στυλιάρια που κοπανούσαν κόσμο και μετά έτρεχαν να κρυφτούν κάτω από ασπίδες ΜΑΤ μέσα στο -απαγορευμένο κατά τα άλλα- προαύλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Εκτός κι αν στη μέση μπει το φώτοσοπ ή βγουν αθωωτικές αποφάσεις για διαπομπευμένες πόρνες, οπότε τα πράγματα αλλάζουν και όλοι κάνουν τον Κινέζο.

Κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι η κουλτούρα του Έλληνα είναι το Ακρόπολις και το Γκρικ καμάκι. Να συμπεριφερόμαστε σωστά και τίμια κάθε καλοκαίρι στα μανούλια από τη Βόρεια Ευρώπη και να τα στέλνουμε πίσω στις κρύες χώρες τους με τις καλύτερες αναμνήσεις και τα μπούτια τους πιασμένα από το καθημερινό ξέσκισμα στις αμμουδιές.

Να πουλάμε μπόμπες στα Αγγλάκια που τρεκλίζουν στα νησιώτικα καντούνια και να χρεώνουμε την γκρικ σάλαντ με μισή ντομάτα και δυο σταγόνες λάδι 10 γιούρος.

Τώρα, βέβαια, τα ψιλοκόψαμε κι αυτά γιατί η Τουρκία έχει γίνει της μοδός και η Ιταλία με την Ισπανία είναι ηλίθιοι κι έχουν χαμηλό ΦΠΑ στα τουριστικά, ενώ εμείς είμαστε έξυπνοι και το έχουμε πάει στο 23%, γιατί έτσι μας είπε η τρόικα.

Μοιραία γυρίζουν
 όλα στον τουρισμό, μιας και η φήμη της νεοελληνικής κουλτούρας των διεθνών μέσων ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν την Ελλάδα μια χώρα που μπάτσοι την πέφτουν σε μετανάστες και τουρίστες, νεοναζί βγαίνουν στην τηλεόραση και ζητούν να στειρώσουμε τους ανάπηρους, αστυνομικοί βασανίζουν κόσμο, τα κάγκελα γύρω απ’ τη βουλή γίνανε μόνιμα και το πρωθυπουργικό γραφείο βρίζεται καθημερινά με μπλόγκερς στο τουίτερ. 

Μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα που ξεχειλίζει κουλτούρα. Τόση κουλτούρα που ο κακόμοιρος τουρίστας που θα δει τους Ρόμποκοπ της ελληνικής αστυνομίας κατά μήκος της Ερμού, θα μεταφερθεί μονομιάς απ’ την Αθήνα του 2013, στο Μπέλφαστ του 1980.

Εκτός κι αν πάει σε νησί, όπου εκεί όλο και κάποιον θα σκοτώσουν στο ξύλο οι μπράβοι των κουλτουριάρηδων Ελλήνων επιχειρηματιών. Έτσι. Επειδή είναι νταήδες και κάνουν τις αστακομαχίες τους παγκόσμια πρωτοσέλιδα.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1