06 June 2013

success story απ´την ανάποδη

Δύο επιστολές με ξεχωριστή σημασία δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ώρες. Μία του Αντώνη Σαμαρά προς την Λαγκάρντ, τον Ρεν, τον Ντράγκι και τον Νταϊσελμπλούμ και μία του ΔΝΤ με παραλήπτη τον ίδιο του τον εαυτό και την αμερικανική Wall Street Journal, δηλαδή τις "αγορές".

Στην επιστολή του ο Σαμαράς λέει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε τέλεια. Οι στόχοι που του έβαλε η τρόικα βαίνουν καλώς, οι αριθμοί ευημερούν και σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί και τρίτο δάνειο, μαζί με νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλλει νέα μέτρα.

Το γράμμα του ΔΝΤ, από την άλλη, λέει ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Δεν υπολόγισε καλά το μέγεθος της λιτότητας, δεν λογάριασε σωστά την ύφεση, δεν ακολούθησε τους κανόνες του σχετικά με το πόσο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος.

Το ΔΝΤ δεν τα έβαλε μόνο με τον εαυτό του. Κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ότι μοναδικός στόχος του σχεδίου, που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε πριν από τρία χρόνια στο Καστελόριζο, ήταν να κερδηθεί χρόνος για να μη βουλιάξει η Ευρώπη.

Στις αρχές του 2011, όποιος έλεγε ότι το ελληνικό χρέος δεν βγαίνει και πρέπει να κουρευτεί, ήταν προδότης. Αυτά ήταν τα λόγια του Παπανδρέου και του Παπακωνσταντίνου, που τώρα είναι έτοιμος να δικαστεί για κακούργημα επειδή έκρυψε από τη λίστα Λαγκάρντ τρεις συγγενείς του και είπε ψέματα ότι ήρθε στην Ελλάδα με παράνομες διαδικασίες.

Όταν το κούρεμα δεν ήταν πλεόν προδοσία, ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξαφάνισε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των δημοσίων ιδρυμάτων και των μικροαποταμιευτών, για να μην πειραχτεί κανένας λογαριασμός της ΕΚΤ, των ευρωπαϊκών κρατών ή των κερδοσκόπων. Όλα αυτά με βάση το σχέδιο της τρόικας. Αυτό που το γράμμα του ΔΝΤ λέει ότι ήταν λάθος και μόνος στόχος του ήταν να προστατέψει την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην ανεργία και τις μαζικές μεταναστεύσεις. Οι μισθοί της και τα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίστηκαν. Τα σπίτια φορολογήθηκαν έτσι όπως καμία άλλη χώρα στην νομισματική ένωση δεν τα έχει φορολογήσει, ενώ την ημέρα που βγήκαν στη φόρα οι δύο επιστολές Σαμαρά - ΔΝΤ, η κυβέρνηση ανακοίνωνε την επέκταση του χαρατσιού στα χωράφια και άνοιγε τη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς.

Κόσμος πηδάει απ' τα μπαλκόνια και νυκοκυραίοι ψάχνουν τα σκουπίδια για φαγητό. 400.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο και όποιος βγαίνει στη σύνταξη από δω και μπρος θα παίρνει 360 ευρώ το μήνα.

Η μία μετά την άλλη οι ίδιες οι καπιταλιστικές εφημερίδες του εξωτερικού κοροϊδεύουν το success story του Αντώνη Σαμαρά, την ώρα που εκείνος διαφημίζει ότι κατάφερε να εφαρμόσει επιτυχημένα ένα σχέδιο που οι ίδιοι οι αρχιτέκτονές του ομολογούν ότι είναι λάθος.

Κι όλα αυτά ενώ η δημοσίευση της παραδοχής του από το ίδιο το ΔΝΤ δεν έχει φέρει καμία επίσημη κυβερνητική αντίδραση. Σαν να μην έγινε ποτέ.

Τρία χρόνια τώρα, κάποιοι φωνάζουν ότι η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο της Ευρώπης. Όσοι το είπαν αυτό στις πλατείες του 2011 χλευάστηκαν από τους ίδιους ανθρώπους που σήμερα σκύβουν με κατανόηση πάνω από τα προβλήματα του σύγχρονου καταπιεσμένου Τούρκου διαδηλωτή.

Το λάθος πρόγραμμα ξύπνησε στην Ελλάδα τον κοιμώμενο φασισμό κι έφερε στην επιφάνεια μία ομάδα εθνικιστών ψευτόμαγκων που διοικεί τη χώρα. Αναβίωσαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η σβάστικα μπήκε με κουστούμι στη βουλή.

Αν το σχέδιο της τρόικας και των ελληνικών κυβερνήσεων είχε στόχο τη σωτηρία της οικονομίας της Ελλάδας, τότε ναι. Απέτυχε.

Αν όμως στόχος του ήταν να βγάλει στην επιφάνεια τους φασίστες, να ισοπεδώσει τα εργασιακά δικαιώματα, να εξαφανίσει το κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς, να εγκαταστήσει μία σύγχρονη χριστιανική αστυνομοκρατούμενη κοινωνία στα πρότυπα του ισλαμικού ερντογανικού κράτους που τόσες φορές μπήκε στην κουβέντα ως μοντέλο - πρότυπο, τότε πέτυχε και με το παραπάνω.

Ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να γίνει για να απαιτηθεί εδώ και τώρα το ξερίζωμα του πολιτικού συστήματος, η πολιτειακή αναδιοργάνωση και η απόδοση πραγματικών ευθυνών στους πρωτεργάτες της καταστροφής. Όχι δια αντιπροσώπων, αλλά από εμάς. Τέρμα η ανάθεση της αναζήτησης του δίκιου μας σε άλλους.

Όσο η κοροϊδία γίνεται δεύτερη φύση και ο φόβος νικά την αξιοπρέπεια, το σχέδιο των τριών τελευταίων χρόνων υπήρξε μία από τις καλύτερα εκτελεσμένες οικονομικές εκκαθαρίσεις ενός αποστρατικοποιημένου πραξικοπήματος.

Κάτι σαν να λέμε success story απ´την ανάποδη.

1 comment:

  1. Εξαιρετικό, νηφάλιο κείμενο!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1