13 July 2013

Της συνιστώσας

Ένα μόνο πράγμα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: να παίζει μία βλακώδη άμυνα και να ακολουθεί ακριβώς ότι τού υπαγορεύει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτές τις ώρες τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχονται για το εάν και πώς θα διαλύσουν τις συνιστώσες για να φτιάξουν ένα ενιαίο κόμμα, το οποίο θα έχει τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, σύμβολα και προγραμματισμό με αυτά που είχε ως τώρα.

Στο ερώτημα γιατί θα πρέπει να τεθεί αυτήν την περίοδο το θέμα των συνιστωσών, μιας και το όλο ζήτημα λύθηκε πανεύκολα μεταξύ των εκλογών Μαΐου - Ιουνίου 2012, η απάντηση είναι μία: γιατί αυτό τους “αναγκάζει” να κάνουν ο Μουρούτης, τα κανάλια και η “Ομάδα Αλήθειας” της Νέας Δημοκρατίας.

Επειδή είμαι καλοπροαίρετος και δεν θέλω να μιλήσω για αυταρχικές συμπεριφορές και αρχηγικά σύνδρομα, αποφάσισα να πω για την ανθρώπινη βλακεία.

Αυτή τη στιγμή τη χώρα κυβερνά η πιο βλαμμένη, ανίκανη και βαριά μαλακισμένη κυβέρνηση όλων των εποχών. Μιλάμε για ένα συνονθύλευμα ηλιθίων που δεν έχουν πρόγραμμα ούτε για το πότε θα πάνε στην τουαλέτα· πόσο μάλλον για να κυβερνήσουν μια χώρα.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να φύγει. Οι αυλοκόλακές του τον έχουν πείσει ότι είναι ο πιο γαμάτος πρωθυπουργός που έχει πατήσει ποτέ το πόδι του πάνω στη γη. Τόσο γαμάτος, που θεωρεί ότι αν κάνει τη μία μαλακία μετά την άλλη θα ρίξει την κυβέρνησή του και ο λαός θα τού δώσει την αυτοδυναμία να ‘ρθει μετά και να τα γαμήσει όλα.

Όμως, ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει, τότε θα έχει ετοιμάσει το έδαφος για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και να παραλάβει μία χώρα που μόνο από το κλείσιμο της ΕΡΤ μπήκε κάπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα. Πόσο μάλλον από τις άλλες, τις πιο σοβαρές μαλακίες του Σαμαρά.

Κανείς από το κόμμα του Τσίπρα δεν έχει μπει καν σε αυτόν τον τρόπο σκέψης: να επιδιώξει να καταλάβει ότι ο Σαμαράς κάνει ότι κάνει με γνώμονα πρώτα την καταστροφή του άλλου και μετά την εξυπηρέτηση του δικού του συμφέροντος.

Έτσι λοιπόν, αντί να ασχολούνται οι συριζαίοι με το πώς θα γίνει άνοιγμα στο κίνημα και την κοινωνία, μιας και την ώρα που καταργούνται ολόκληροι εργασιακοί κλάδοι 
οι δρόμοι παραμένουν άδειοι και η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να πασάρεται ως δημοσκοπικό φαβορί, εκείνοι πέφτουν στην παγίδα του Μουρούτη: τσακώνονται για τις συνιστώσες.

Είναι απίθανο να βλέπεις, μετά το συνέδριο της ΝΔ πριν μερικές εβδομάδες, το αντίστοιχο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Οι πρώτοι έκαναν αυτό που τους έλεγε ο Βενιζέλος και οι δεύτεροι όσα γράφει ο Φαήλος και ο Πάσχος Μανδραβέλης.

Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί η όλη φάση της αυτοδιάλυσης και επαναδημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι ότι από το 4% στο 27%, με τις συνιστώσες πήγε.

Αν τις καταργήσει, δεν θα παίξει μόνο το παιχνίδι που τα βλαμμένα της Συγγρού έχουν χαράξει, αποδεικνύοντας ότι κι αυτό στο ίδιο επίπεδο ηλιθιότητας κινείται, αλλά θα καταφέρει να αποκοπεί εντελώς από οτιδήποτε έχει να κάνει με τον δρόμο. 


Κι έρχομαι εγώ, τώρα, να ρωτήσω το εξής απλό:

Όταν, τελικά, οι συνιστώσες διαλυθούν, τι θα γίνει στην επόμενη ανοιχτή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ; Θα μαζεύουν άρον-άρον τις σημαίες τους ο Σταθάκης με τον Μηλιό, για να μην τις δει ο Μουρούτης και γράψει στο τουίτερ ότι ο Τσίπρας λέει ψέμματα πως τις διέλυσε;

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: 21.17

Την ώρα που έγραφα αυτό το κείμενο, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε τις προτάσεις της αριστερής πλατφόρμας για εθνικοποίηση των τραπεζών και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, αμφισβήτηση του συνόλου του χρέους και περιθώριο μονομερούς διαγραφής του και πιθανότητα εξόδου από το ευρώ σε περίπτωση αποτυχίας συνεννόησης με την τρόικα.

Αυτά...

1 comment:

  1. Και όπως παραθέτει ένας συνάδελφος σου, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει στην πολιτική απόφαση ότι, αλλά ακριβώς, έλεγε πέρυσι
    http://anemosantistasis.blogspot.gr/2013/07/2012-2013.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1