16 July 2013

Συνέντευξη με τον Σόιμπλε

Λίγες ώρες πριν από την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δίνει μία φανταστική και αποκλειστική συνέντευξη στην αφεντιά μου. Καθισμένος στην αγαπημένη του πολυθρόνα στο σαλόνι του σπιτιού του, σε ένα προάστιο του Βερολίνου, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών μιλά για την Ελλάδα, τα μνημόνια, τον Σαμαρά, την ΑΕΚ και τον Γιώργο Κατίδη.

Κύριε Σόιμπλε, καλησπέρα σας. Είστε ανυπόμονος για την επίσκεψή σας στην Ελλάδα; Φοβάστε τυχόν επεισόδια;
Καλησπέρα Πολύφημε. Είμαι ενθουσιασμένος που έρχομαι για πρώτη φορά μετά τα μνημόνια στην χώρα σου. Οι φίλοι μου από το κέντρο της Αθήνας μου έχουν μεταφέρει τα καλύτερα. Όσον αφορά τα επεισόδια, οφείλω να ομολογήσω πως το μόνο που φοβάμαι είναι εκείνος ο γυμνός κύριος που έτρεχε στην πλατεία Συντάγματος όταν σας είχε επισκεφτεί η κυρία Μέρκελ.

Κάποιοι λένε ότι η Ελλάδα είναι αποικία. Συμφωνείται με αυτό;
Απολύτως όχι. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία. Στις αποικίες ο κόσμος αντιστέκεται ενωμένος.

Θεωρείτε ότι το πρόγραμμα λιτότητας θα αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως μας λένε τα κανάλια και οι εφημερίδες;
Έχουμε συζητήσει διεξοδικά το θέμα της αλλαγής του προγράμματος πριν από τις γερμανικές εκλογές, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο και την Ιρλανδία. Θεωρούμε ότι πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επανεκλεγούμε, ακριβώς όπως σας λένε και οι δικοί σας δημοσιογράφοι.

Μα, είναι λογικό να βάζετε την εγχώρια πολιτική σας πάνω από την ευρωπαϊκή σταθερότητα;
Γιατί μέχρι τώρα τι νομίζατε ότι κάναμε;

Ας αλλάξουμε θέμα. Πώς σας φαίνεται η μέχρι τώρα συνεργασία σας με τους κυρίους Σαμαρά και Στουρνάρα;
Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ πιο επιτυχημένη από εκείνη με τους κυρίους Βενιζέλο και Παπανδρέου. Βλέπετε, οι σοσιαλιστές που έχετε εσείς εκεί κάτω ζουν σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο, μιας και αποκαλούν τους εαυτούς τους ακόμη και σήμερα “συντρόφους”. Κι ο φίλος μου ο Μπαρόζο ήταν μαοϊκός, όμως με τα χρόνια άλλαξε και μπήκε στον σωστό δρόμο.

Από την άλλη πλευρά ο κύριος Σαμαράς είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος. Κάθε φορά που βρισκόμαστε σε κοινές συνεδριάσεις, κάθεται στη γωνία του και δεν βγάζει άχνα. Ορισμένες φορές με κάνει και αναρωτιέμαι αν είναι όντως αυτός ο πρωθυπουργός της χώρας σας κι όχι το παιδί για τους καφέδες, όμως μετά κοιτάω το καρτελάκι που έχει στο τραπέζι και επανέρχομαι στην πραγματικότητα.

Ο κύριος Στουρνάρας είναι παλιός γνώριμος και αγαπητός φίλος της Γερμανίας. Αν δεν ήταν αυτός μαζί με τον κύριο Παπαδήμο, κανένα ελληνικό ομόλογο που εξέδωσε η Ντόιτσε Μπανκ δεν θα είχε αποπληρωθεί. Είναι η βασική αιτία που τα παιδιά σας δεν θα έχουν σε λίγα χρόνια ούτε τη στοιχειώδη μόρφωση κι αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ενθαρρυντικό.

Φοβάστε μην ξεφύγουν τα πράγματα και η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Είμαι βέβαιος ότι κανένας Έλληνας δεν θέλει να βγει η χώρα από ευρώ και ΕΕ. Μάλιστα, είμαι τόσο σίγουρος, που αν ρωτούσατε έναν-έναν όλους τους συμπατριώτες σας κάτι τέτοιο, 9 στους 10 θα σας έλεγαν ότι προτιμούν να παραμείνουν ότι κι αν τους κάνουν διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν στην Γερμανία για να ζήσουν σαν άνθρωποι. 


Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ;
Κρίνοντας από τις αποφάσεις που πήραν στο ιδρυτικό τους συνέδριο, η καλύτερη.

Έχετε Έλληνες φίλους που έχουν γνωρίσει την κρίση από κοντά; Τι σας λένε;
Φυσικά και έχω. Είναι ο κύριος Σαμαράς, ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος, ο Αβραμόπουλος και πολλοί ακόμη. Πιστέψτε με, οι άνθρωποι υποφέρουν. Δεν είδατε τι έγινε στην Κρήτη πριν από μερικές μέρες με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Ούτε για ένα καφέ στο Φλοράλ δεν μπορούν να βγουν οι άνθρωποι. Λίγο είναι αυτό;

Ποια είναι η πιο τραγική στιγμή της ζωής σας μέχρι σήμερα;
Η μέρα που έμαθα ότι η ΑΕΚ έπεσε κατηγορία. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Πήρα τηλέφωνο κάποιους φίλους στην Ελλάδα και τους ρώτησα αν ο κύριος Μελισσανίδης έχει αλλάξει ομάδα. Μου απάντησαν πως παραμένει πιστός ΑΕΚτσής κι ότι απλά περιμένει να χρεοκοπήσει ο σύλλογος για να τον πάρει τσάμπα. Ξέρετε, μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η ομάδα ενός ανθρώπου σαν τον κύριο Μελισσανίδη, αφέθηκε στην τύχη της. Γιατί όλα τα υπόλοιπα που αφορούν αυτόν τον επιχειρηματία, αλλά και πάρα πολλούς ακόμη σαν αυτόν, τα φροντίζει αμέσως η ελληνική κυβέρνηση.

Σας πείραξε όταν είδατε τον ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Γιώργο Κατίδη, να χαιρετά ναζιστικά;
Δεν ξέρω αν σας το έχει πει κάποιος άλλος πριν από μένα, αλλά να θυμάστε αυτό: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ναζί. Υπάρχουν μόνο εθνικοσοσιαλιστές.

Φοβάστε την επιρροή της Χρυσής Αυγής στον κόσμο;
Φοβάμαι την ημέρα που θα σταματήσει να τον επηρεάζει.

Μία τελευταία ερώτηση: Μετανιώνετε για κάτι που έχετε κάνει ως τώρα;
Μετανιώνω για το γεγονός ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια θεωρούσα τους Έλληνες έξυπνους. Είχα, βλέπετε, πολλές επαφές με συμπατριώτες σας στην Γερμανία και σε άλλα μέρη του κόσμου, που διέπρεπαν στους τομείς τους. Τελικά κατάλαβα ότι όποιος είναι πραγματικά έξυπνος και ικανός, τον διώχνετε όσο πιο μακριά μπορείτε. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Μας έχετε λύσει τα χέρια.

Σας ευχαριστώ κι εγώ κύριε υπουργέ. Εύχομαι να μας ξανάρθετε σύντομα.
Να είστε καλά. Με τη σειρά μου, σας εύχομαι να μην κλείσετε ποτέ τις τηλεοράσεις σας και να μην σταματήσετε ποτέ να αγοράζετε εφημερίδες. Τα λέμε στην Αθήνα.

(Η συνέντευξη αυτή είναι φανταστική. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα δεν είναι τυχαία)

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1