04 December 2013

Οι 100 μέρες μιας Ουτοπίας

Πριν ακόμη προλάβουν να στεγνώσουν οι υπουργικές υπογραφές στο λεύκωμα της -για πρώτη φορά στην ιστορία της Παλλάδας- πολιτικής κι όχι θρησκευτικής ορκωμοσίας μιας κυβέρνησης, οι πρώτες αποφάσεις είναι έτοιμες να δουν το φως της δημοσιότητας. Το αρμόδιο γραφείο του πρωθυπουργού και των υπουργών επέλεξε να μην τις στείλει νωρίτερα με email στους κυβερνητικούς συντάκτες, όσο κι αν παρακαλούσαν εκείνοι για κάποια διαρροή.

Με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου διακόπτεται η μίσθωση ιδιωτικών ομίλων που έχουν αναλάβει δημόσια έργα, εφόσον εκείνοι κατέχουν μέσα ενημέρωσης. Ταυτόχρονα, παίρνουν μπροστά τα έργα που είχαν σταματήσει εδώ και καιρό με καινούριους διαγωνισμούς, ενώ οι συμβάσεις κάθε έργου που δεν είχε παραδοθεί στην ώρα του, καταγγέλλονται. Επειδή οι όμιλοι αδυνατούν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό για την αποπληρωμή των μη ολοκληρωμένων εργασιών αλλά και των διοδίων που είχαν προ-εισπράξει, δημεύονται τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των μετόχων-ιδιοκτητών με τον όρο να παραδώσουν τις εταιρείες τους σε νέα διοικητικά σχήματα στα οποία την εκτελεστική διαχείριση θα κατέχουν οι υπάλληλοι και οι εργάτες, πλην του παλαιότερου διοικητικού προσωπικού.

Από την πρώτη εβδομάδα διατάσσεται κατεπείγουσα τραπεζική έρευνα από ανεξάρτητη κρατική αρχή με την παρουσία διεθνώς αναγνωρισμένων πραγματογνωμόνων με παρόμοια εμπειρία, ως δικλείδα διαφάνειας -με τον όρο να εργαστούν εθελοντικά, αλλά να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής τους στην Παλλάδα. Οι διοικήσεις των τραπεζών παύονται για όσο κρατούν οι έρευνες, από τις οποίες προκύπτουν στην πορεία στοιχεία για παράνομες κι επισφαλείς δανειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων που δεν παρουσίασαν τα κατάλληλα στοιχεία για να τις δικαιολογήσουν. Αυτό αφορα μεταξυ άλλων και σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά ή έντυπα. Παράλληλα, π
ροκύπτουν παράνομες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσω εικονικού αλληλοδανεισμού των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι κτηματομεσιτικές θυγατρικές εταιρείες των κρατικοποιημένων -μέσω του περάσματος της ανακεφαλαιοποίησής τους στο δημόσιο χρέος- παύονται κι εκείνες μέχρις ότου αποδειχθεί ότι όλες οι κινήσεις που έγιναν μεταξύ των διοικήσεων τους, των βασικών μετόχων των ίδιων των τραπεζών, αλλά και των ιδιωτών που ενεπλάκησαν σε αγοραπωλησίες, δεν παρουσιάζουν κάποια «σκιά». Από τα στοιχεία προκύπτουν σοβαρές παραβάσεις οικονομικής φύσης, όπως υπέρογκη δανειοδότηση ιδιώτη για να αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο μιας εταιρείας-περουσιακό στοιχείο από την τράπεζα-πωλητή. 

Διατάσσεται η προσωρινή κράτηση των τραπεζιτών Κώστα Λάλα, Θανάση Αλεξόπουλου και Κυριάκο Μάτση, ενώ οι έρευνες παίρνουν πολιτικές διαστάσεις μιας και οι έρευνες καταλήγουν σε φωτογραφικά νομοθετήματα τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων συνδιαλλαγή τραπεζικών ιδρυμάτων με πολιτικά κόμματα -όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις τους- αλλά και διατάξεις που απήλασσαν από οποιαδήποτε κατηγορία τραπεζικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες οι οποίοι συνέβαλλαν στην κατάχρηση δημόσιου χρήματος, την παράνομη έγκριση επισφαλών χρηματοδοτήσεων και την παράθεση παραποιημένων στοιχείων στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Ταυτοχρόνως, προκύπτει ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία η αρμόδια υπερ-ελεγκτική επιτροπή για τις τραπεζικές κινήσεις ενέκρινε δίχως να το δικαιούται, πολλές από τις παραπάνω συναλλαγές. Από τα στοιχεία και τις καταθέσεις καταδεικνύεται ότι η τελική έγκριση ερχόταν από τον διοικητή της Τράπεζας της Παλλάδος, Γιάννη Αρνόπουλο, ο οποίος συλλαμβάνεται και καλείται να λογοδοτήσει για την εν γνώση του καταστροφή του τραπεζικού συστήματος, την έγκριση παραχώρησης περιουσιακών στοιχείων και υγειών χαρτοφυλακίων πρώην κρατικών τραπεζών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων -σε ευτελιστικές τιμές- σε μετόχους ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων, και πολλές ακόμη παραβάσεις κακουργηματικής φύσης.

Τα τηλεοπτικά κανάλια Νέδα, Εντένα και Σλάι, αλλά και οι εφημερίδες Παλαιά, Ζήμα και Δεύτερο Δέμα, καλούν από τις σελίδες και τις τηλεοράσεις τους σε λαϊκό ξεσηκωμό κι ανατροπή της αντιεπιχειρηματικής κυβερνήσεως, ενώ με τα μηνύματα που περνούν όλη μέρα από τις οθόνες αλλά και με τα εμβόλιμα τηλεοπτικά σποτ, εκλιπαρούν τον παλλαδικό στρατό να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και να βγάλει τη χώρα από το αντιδημοκρατικό αδιέξοδο και την άκρατη λογοκρισία. Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πελβεντέρης επιδεικνύει σε ζωντανή μετάδοση το νόμιμο περίστροφό του και καλεί όλο τον κόσμο να πράξει το ίδιο, διότι διαφορετικά δεν θα έχει πετρέλαιο το χειμώνα για να ζεσταθεί, δεν θα έχει φάρμακα για να γίνει καλά όταν αρρωστήσει, δεν θα πάρει σύνταξη όταν θα έρθει η ώρα, δεν θα βρει σχολείο για να στείλει το παιδί του να μάθει γράμματα και δεν θα μπορεί από εδώ και στο εξής να βρει πουθενά δουλειά.

Με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, καταργούνται με νόμο της βουλής τα εφοπλιστικά προνόμια και διατάσσεται πλήρης έλεγχος αλλά και παραστατικά για τη μεταφορά πετρελαίου από τους Έλληνες εφοπλιστές. Από τους ελέγχους προκύπτει πως μερικά από τα πλέον γνωστά ονόματα της παλλαδικής ναυτιλίας, όπως οι Θανάσης Βουρδογιάννης, Δημήτρης Καπερνούζος, και Κώστας Σεσημασμίδης, συνέπραξαν εν γνώσει τους σε δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με τη λαθραία διακίνηση πετρελαίου, τον χρηματισμό δημοσίων υπαλλήλων -αρμόδιων για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων τους- το λάδωμα τελωνειακών υπαλλήλων, και πολλές ακόμη παραβάσεις στις οποίες εμπλέκονται πασίγνωστα ονόματα του χώρου των μεταφορών, αλλά και εταιρείες σεκιούριτι που τους προμήθευαν με ειδικούς φρουρούς-φύλακες. Όσον αφορά την περίπτωση του Σεσημασμίδη, μετά από έρευνες προκύπτει ότι μέρος των χρημάτων τα οποία προήλθαν από εγκληματικές ενέργειες, χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά ποσοστού του Οργανισμού Προγνώσεων Αγώνων Πινκ-πονκ (ΟΠΑΠ). Ως αποτέλεσμα ακολουθεί το πάγωμα της ιδιωτικοποίησης αυτής και η επιστροφή της στο παλλαδικό δημόσιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Παράλληλα, από τις καταθέσεις μερικών από τους φρουρούς της διακίνησης λαθραίου πετρελαίου, οι αρχές καταλήγουν σε δύο συγκλονιστικές αποκαλύψεις: τεράστιο κομμάτι των σωμάτων ασφαλείας -κυρίως αστυνομίας και λιμενικού- αλλά και το νεοναζιστικό κόμμα της Αργυρής Δύσης, ενεργούσαν μετά αμοιβής ως ομπρέλα ασφαλείας της ναυτιλιακής απάτης.

Το γεγονός της αδιαφανούς ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Προγνώσεων Αγώνων Πινκ-πονκ και της τραπεζικής απάτης αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να αναθεωρηθούν οι ομιχλώδεις ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το διάστημα που προηγήθηκε, πράξη η οποία αποτέλεσε την αφορμή μιας σειράς αποκαλύψεων η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στο άμεσο μέλλον.

Η άρση των ναυτιλιακών δικαιωμάτων προβάλλεται καθημερινά σε ενημερωτικά προγράμματα των προαναφερθέντων καναλιών ως η πλέον εγκληματική και αντιπαλλαδική ενέργεια μετά την προδοσία των Σπαρτιατών στις Κρυοπύλες, η οποία αναγκάζει τους πλοιοκτήτες να αλλάξουν σημαία. Ως απάντηση, η κυβέρνηση προβάλλει δημόσια -εκτός από την τεράστια αύξηση των δημοσίων εσόδων- το ναυτικό δίκαιο το οποίο διέπει κάθε κομμάτι πανιού πάνω σε ένα πλοίο, επιβεβαιώνοντας ότι όσον αφορά τη διεθνή νομική προστασία, η Παλλάδα αποτελεί μια από τις πλέον ελκυστικές χώρες στον πλανήτη. Αυτός είναι κι ο λόγος που ελάχιστοι πλοιοκτήτες βγάζουν την παλλαδική σημαία από τα πλοία τους, καθώς επίσης και το γεγονός ότι τεράστιο κομμάτι του διεθνούς Τύπου χαρακτηρίζει τον μέσο εφοπλιστή ως λαμόγιο, κρατικοδίαιτο και μπαταχτσή, αποθαρρύνοντας πολλές από τις σοβαρές ναυτικές χώρες του πλανήτη να τον δεχτούν.

Κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής το όπλο του Δημήτρη Πελβεντέρη εκπυρσοκροτεί. Ήταν η στιγμή που προβαλλόταν ένα ημίωρο ρεπορτάζ του εκδότη των εφημερίδων Παλαιά και Ζήμα, και μετόχου του τηλεοπτικού σταθμού Νέδα, Γιάννη Πευματάρη, να πουλάει στην Ομόνοια χειρόγραφα αντίτυπα των εφημερίδων του, κάνοντας πράξη παλαιότερη υπόσχεσή του. Λίγες ώρες μετά, ο Πνευματάρης καλείται να λογοδοτήσει για τις σχέσεις του με το παρατραπεζικό σύστημα, αλλά και για εργασιακές παρανομίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκδικητικές απολύσεις αλλά και οφειλές σε εργαζόμενους και προμηθευτές οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί, παρανόμως.

Με απόφαση της παλλαδικής κυβέρνησης, διατάσσεται έρευνα για τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και πιο συγκεκριμένα των διοικητών τους αλλά και των ανώτατων αξιωματούχων, με σκοπό τη διερεύνηση ευθυνών για αλόγιστη σπατάλη. Τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αφοπλιστικά καθώς παραπέμπουν σε μια σειρά παρανομιών, μετά από πολιτικές εντολές, σχετικά με τη διαχείριση των χρημάτων αυτών. Παράλληλα δίνεται εντολή να ερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν στην εξαφάνιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες καταλήγουν σε ένα όνομα. Τον Χαρίλαο Ξεφωζέλο. Ο πρώην υπουργός οικονομικών κατηγορείται για την εξαφάνιση των χρημάτων των Παλλάδων εργαζομένων, και πιο συγκεκριμένα για το κούρεμα των ασφαλιστικών εισφορών τους - μεγάλο μέρος εκ των οποίων μετατράπηκαν μονομερώς σε ομόλογα του παλλαδικού δημοσίου για να περιληφθούν στο κούρεμα του χρέους. Ο Ξεφωζέλος καταδεικνύει ως ένοχο τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ματθαίο Λουκαδήμο, ο οποίος αναζητείται καθώς τα ίχνη του χάθηκαν κάπου στη Νότια Αμερική.

Παράλληλα δίνεται εντολή να καταργηθούν τα νομοθετικά διατάγματα που κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ οι κοινωνικοί φορείς καλούνται να συζητήσουν εξ αρχής με τον αρμόδιο υπουργό τους νόμους και τους κανόνες οι οποίοι θα διέπουν τις εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους, λόγω της έκτακτης αναγκαιότητας μιας διαφανούς και καθαρής συζήτησης, να επιλέξει δια της ψήφου του, τους εκπροσώπους του. Η συμμετοχή των εργαζομένων ξεπερνά κάθε φαντασία, ενώ για τη διαδικασία αυτή καλούνται να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους και οι άνεργοι, οι οποίοι ψηφίζουν με βάση τα ένσημα που είχαν συγκεντρώσει στο παρελθόν. Τεράστια εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων κι ανώτατων στελεχών των συνδικαλιστικών σωματείων, ειδικά των δευτεροβάθμιων και των τριτοβάθμιων, αποκλείονται από τη διαδικασία αυτή, κίνηση η οποία κατέδειξε ότι όσο περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, τόσο λιγότερο επιβιώνουν οι παλαιοί επικεφαλής τους.

Κοντά στην εξηκοστή μέρα της κυβέρνησης δημοσιεύονται τα πρώτα στοιχεία από την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του παλλαδικού χρέους. Αποτέλεσε προϊόν μιας μακράς κι επίπονης μελέτης για το ύψος του δημοσίου χρέους, η οποία κατέδειξε από τις πρώτες κιόλας σελίδες της μια σειρά εγκληματικών ενεργειών και υπόγειων συναλλαγών με ιδιώτες και κράτη, ενώ ξεχωριστή θέση είχαν τα ξένα κερδοσκοπικά κέντρα, οι βραχυπρόθεσμοι δανεισμοί με υψηλά επιτόκια και κυρίως η αποπληρωμή των ίδιων χρεών, μέρος των οποίων είχε καλυφθεί στο παρελθόν αλλά αναγνωρίστηκαν πλήρως από τις μεταπολεμικές, δικτατορικές και μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις.

Με κοινή υπουργική απόφαση ελέγχονται τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποδεικνύεται ότι χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο παλλαδικό δημόσιο, και τα οποία συμφωνείται να αποπληρωθούν μετά άμεσης κατάσχεσης της ιδιωτικής περιουσίας των ιδιοκτητών τους, πρακτική η οποία οδηγεί στην ψήφιση δύο πολύ σημαντικών νομοθετικών εργαλείων. Το πρώτο προβλέπει την άμεση κατεύθυνση των εσόδων τέτοιας φύσης στις δημόσιες επενδύσεις, και το δεύτερο, τη θέσπιση εργασιακού προστατευτισμού στα πλαίσια της κίνησης που προηγήθηκε στην περίπτωση των κατασκευαστικών εταιρειών: τον άμεσο έλεγχο των εταιρειών οι διοικήσεις των οποίων ελέγχονται για διαφθορά από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με κεφαλαιακή ενίσχυση από αντίστοιχες καταργήσεις παρόμοιων ή ταυτόσημων υπηρεσιών που προέρχονται από το εξωτερικό. Έτσι, για παράδειγμα, οι τομείς της μεταποίησης, της ναυπηγοεπισκευής, της ελαφράς βιομηχανίας, των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και της ενέργειας, αποτελούν πλέον τις πιο δυνατές, λαϊκής βάσης, επιχειρήσεις της χώρας. Παράλληλα, επανέρχονται τα καταργηθέντα μαθήματα τεχνικής εκπαίδευσης, τα οποία δεν είχαν μέχρι σήμερα θέση στη δημόσια εκπαίδευση.

Λίγο πριν τελειώσουν οι πρώτες εκατό μέρες της κυβέρνησης, ανακοινώνεται μια εντελώς ριζοσπαστική κίνηση: η κατάργηση των Σωμάτων Τιμωρίας Ατόμου, ή αλλιώς ΣΤΑ. Πρόκειται για δυνάμεις ασφαλείας οι οποίες είχαν μέχρι πρότινος σκοπό να βασανίζουν διαδηλωτές με τις ασπίδες, τα γκλοπ και τη χρήση χημικών.Την ίδια μοίρα έχουν και οι μηχανοκίνητες αστυνομικές δυνάμεις Ήρα και Γάμα, ενώ τέλος ποινικοποιείται η παράνομη κράτηση μεταναστών και δίνεται γενική αμνηστία τους αλλοδαπούς κρατούμενους που συνελήφθησαν ή εγκλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης επειδή δεν έφεραν τα απαραίτητα δικαιολογητικά χαρτιά. Ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζεται πλέον η διεθνής συνθήκη του Μπέλφαστ, η οποία επιτρέπει σε μια χώρα να επιστρέφει κάποιον μετανάστη χωρίς χαρτιά στην πύλη εισόδου του για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση, ανοίγουν κι εξοπλίζονται με ανθρώπινο δυναμικό οι αρμόδιες για την εξέταση και παροχή ασύλου, υπηρεσίες, ενώ προσφέρεται άμεσα πάσο ελεύθερης κυκλοφορίας σε ευρωπαϊκό έδαφος σε πολίτες κρατών οι οποίοι κινδυνεύουν άμεσα εάν επιστρέψουν εκεί - όπως π.χ. η Συρία, η Παλαιστίνη κ.λπ. Οι πρώην κρατούμενοι καλούνται να καταθέσουν -εθελοντικά- για τις συνθήκες κράτησης και εκμετάλλευσής τους κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στην Παλλάδα, ενώ, τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι του κατασκευαστικού κλάδου επενδύει σε εκατοντάδες αχρησιμοποίητα ακίνητα, τα οποία προορίζονται για τη διαμονή ανθρώπων που κατά τη περίοδο της σφοδρής οικονομικής κρίσης έχασαν τα σπίτια τους.

Τα συνεχή δελτία των Νέδα, Εντένα και Σλάι, τα οποία όλο αυτό το διάστημα είχαν καταργήσει τα κανονικά τους προγράμματα τρέχοντας μια πρωτοφανή σε διάρκεια «ενημερωτική» καμπάνια, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μόλις μερικές δεκάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στα αρχικά τους καλέσματα, ενώ μερικές εβδομάδες μετά τούς γύρισαν όλοι την πλάτη τους κι επέλεξαν να παρακολουθήσουν την νεοσυσταθείσα Παλλαδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, η οποία συστάθηκε υπό τον άμεσο έλεγχο του νέου συνδικάτου εργαζομένων Τύπου, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από κοινές εκλογές όλων των εργαζομένων του χώρου.

Λίγο πριν το κλείσιμο των πρώτων εκατό ημερών θεσμοθετείται η προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ μετά τον πλήρη έλεγχο των τραπεζικών στοιχείων δημοσιεύονται τα στοιχεία εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν στο παρελθόν τέτοιου είδους κανονισμούς για να αποφύγουν την αποπληρωμή δικών τους δανείων. Κατά σατανική σύμπτωση, οι περισσότεροι από τους τελευταίους είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με όλους τους προαναφερθέντες.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη κρίσιμη περίοδος της νέας διακυβέρνησης, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη συνέχιση μιας πολιτικής που θα καταδείξει τις ελλείψεις στη δικαιοσύνη, καθώς όλοι όσοι κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για τα παραπάνω εγκλήματα είχαν ήδη αθωωθεί από Παλλάδες δικαστές και δικαστικά όργανα. Σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης, οι έλεγχοι γύρω από τις λίστες καταθετών στο εξωτερικό αλλά και οι λεγόμενες οφσορ επρόκειτο να μπουν με μεγαλύτερη ένταση στο μικροσκόπιο των ελέγχων αμέσως μόλις εκλεγούν με καθαρές και δημοκρατικές διαδικασίες τα νέα ανώτατα δικαστικά σώματα.

Τέλος, αυτό που έχω να πω είναι ότι η ιστορία αυτή αποτελεί προϊόν της φαντασίας μου. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι συμπτωματική.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1