30 January 2014

Ποιοτική μετανάστευση

Για την "τραγική ποιότητα" των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα μίλησε ο Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά τον κανόνα ότι ο αγνός ρατσισμός δεν πηγάζει από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή τη γλώσσα, αλλά απ´το περιεχόμενο του πορτοφολιού.

Είναι κρίμα που ο υπουργός δεν χρησιμοποίησε ως μέτρο σύγκρισης τους Έλληνες νεομετανάστες, για να δείξει ότι ο υπόλοιπος πλανήτης είναι πολύ τυχερός που δέχεται "ανώτερης ποιότητας" μεταναστευτικά κύματα ενώ η Ελλάδα μόνο την πλέμπα Ασίας και Αφρικής.

Ανέφερε όμως τους μετανάστες του ανατολικού μπλοκ, οι οποίοι γεμίζουν τα εργοστάσια της κεντρικής Ευρώπης -και κυρίως της Γερμανίας- με ανθρώπινο δυναμικό ικανό να δουλέψει για μεροκάματα πείνας χωρίς να βγάζει γλώσσα.

Βέβαια, η πολιτικές αντιδράσεις στις χώρες αυτές όσον αφορά την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού είναι ισχνές, μιας και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα της κεντρικής Ευρώπης τάσσεται υπέρ της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο χωρίς αστερίσκους και παρενθέσεις.

Υπάρχουν και μερικοί ανάμεσά τους που παλεύουν για τα δικαιώματα εκείνων που πασχίζουν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τις διώξεις των δικών τους χωρών, όμως αντιμετωπίζονται ως γραφικοί εδώ και δεκαετίες.

Ο μετανάστης είναι "ποιοτικός" αν είναι πλούσιος ή χρήσιμος. Ή και τα δύο. Η Ελλάδα χτίστηκε από μετανάστες, ακριβώς όπως και η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ... Ολόκληρος ο πλανήτης χτίστηκε από μετανάστες στη δούλεψη των αστών. Αν δεν υπήρχε ο "μη ποιοτικός" μετανάστης, τα κράτη της Δύσης θα ζούσαν ακόμη στη ρωμαϊκή εποχή.

Δυστυχώς όμως για κάποιους ανθρώπους ο μετανάστης είναι και άνθρωπος με συγκεκριμένες ανάγκες. Κι επειδή δεν υπάρχει λόγος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες αυτές εφόσον η αποστολή για την οποία βρέθηκε στην Ελλάδα τελείωσε, πρέπει να φύγει.

Άλλωστε τώρα είναι η δική μας σειρά να δείξουμε στον πλανήτη τι σημαίνει ποιότητα. Ακόμη κι αν ο λευκός Ευρωπαίος ή Αμερικανός δεν πρόκειται ποτέ του να καταλάβει τι σημαίνει να ζεις σε ένα κράτος που σπαράζεται από πολέμους τους οποίους προκάλεσε ο ίδιος, ή να διοικείσαι από σφαγείς φονταμενταλιστές που χρηματοδοτούσε για δεκαετίες.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1