02 February 2014

Οι εκλογές βλάπτουν

Την κατάργηση της δυνατότητας ψήφου των ετεροδημοτών σε ειδικά εκλογικά κέντρα στους τόπους διαμονής τους, προωθεί σύμφωνα με δημοσιεύματα η Νέα Δημοκρατία, ενώ με την κίνηση αυτή συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, σκοπός τους είναι να μεταφέρουν τις ευρωεκλογές στην δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, στις οποίες όμως δεν θα ισχύει κάποιος περιορισμός γιατί έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση ξέρει ότι τις έχει χαμένες από χέρι.

Αν τελικά πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, όσοι δεν πάνε στα χωριά τους να ψηφίσουν δεν θα ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα εκεί που ζουν. Μια συνθήκη που χρειάζεται να τη δει κάποιος σφαιρικά.

Η Ελλάδα είναι μια από τις μοναδικές χώρες στον πλανήτη που δεν επιτρέπει την ψήφο στους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, παρά μόνο αν πληρώσουν τα εισιτήρια τους, έρθουν εδώ, ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, κι ύστερα πάνε πάλι στην ευχή της Παναγίας.

Πρόκειται για μια κατάσταση πολύ βολική, ειδικά τα τελευταία χρόνια που όλοι όσοι έχουν λίγο μυαλό στο κεφάλι τους και είναι σχετικά τυχεροί, σηκώνονται και φεύγουν μαζί με τα πτυχία τους.

Όμως, η εκλογική κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει τα δύο κόμματα με σταυρωμένα τα χέρια. Όσο υπάρχει ακόμη χρόνος, μπορούν να προχωρήσουν σε πολλές αλλαγές, αυτής της φιλοσοφίας, με σκοπό φυσικά να αποκλείσουν όσο περισσότερους εχθρούς προλαβαίνουν.

Παλιότερα τα πράγματα ήταν πιο απλά, αφού οι εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που έφτυναν αίμα στα εργοστάσια ολόκληρου του πλανήτη, αισθάνονταν ευγνομωσύνη για το δικαίωμα που τους έδωσε ο Καραμανλής να γίνουν δούλοι. Γι' αυτό, πάρα πολλοί από όσους γύρισαν πίσω στην Ελλάδα με πέντε φράγκα παραπάνω στην τσέπη και μια σύνταξη από την Γερμανία, πάλι Καραμανλή ψήφισαν.

Βέβαια, σήμερα βλέπουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να σηκώνονται να φεύγουν κακήν κακώς, ή να τους μπαστακώνονται στο πατρικό μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια επειδή έμειναν άνεργοι, όμως αυτό δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά, οι περισσότεροι εξακολουθούν να στηρίζουν Σαμαρά.

Κάποτε το ΠΑΣΟΚ είχε βρει το κόλπο να μαζεύει ψήφους με αντάλλαγμα άδειες παραμονής, μετατρέποντας την πολιτική ζωή σε ένα σκλαβοπάζαρο χειρότερο κι από τους δουλεμπόρους που πνίγουν παιδιά στο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί όταν είδε ότι κινδυνεύει με καταστροφή, έστησε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αναχαίτησε το στραβό του κλίμα ανεβάζοντας τα ποσοστά της χρυσής αυγής. Ώσπου τελικά την έβαλε στη βουλή για να κυνηγάει εκείνη για λογαριασμό του τους μετανάστες.

Η αλήθεια είναι ότι οι εκλογές θα ήταν παράνομες αν πραγματικά άλλαζαν κάτι. Παρόλα αυτά, τις φοβούνται. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως όπου σταθούν κι όπου βρεθούν δηλώνουν ότι εκλογές σημαίνει καταστροφή.

Δύο πράγματα τρέμουν όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Το ένα είναι προφανές. Η εκλογική τους καταστροφή. Το δεύτερο όμως, και πιο περίπλοκο, είναι το τι θα πουν προεκλογικά.

Τα Ζάππεια χάθηκαν, καθώς κι αυτό που έλεγαν οι πασόκοι πριν τις εκλογές του 2012, το οποίο κανείς νοήμων άνθρωπος δεν κατάλαβε, εκτός από τύπους σαν την Αφροδίτη Αλ Σαλέχ που ακόμη κι αν φτερνίζεται ο Βενιζέλος εκείνη ενθουσιασμένη βαράει παλαμάκια.

Το πρόβλημα με την κατάργηση της ψήφου των εταιροδημοτών αφορά, βέβαια, και τη Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ, μιας και κανείς τους δεν έχει μία για να γεμίσει τα πούλμαν με ψηφοφόρους. Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία χρωστάει ακόμη λεφτά σε οδηγούς και ιδιοκτήτες που μετέφεραν κόσμο τον Ιούνιο του 2012. Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά. Και όχι μόνο.

Παρόλα αυτά όλο και κάτι θα γίνει την τελευταία στιγμή και θα βρεθεί ο τρόπος να στείλουν στο χωριό τους κωλόγερους και τις σκατόγριες που ψηφίζουν ακόμη δεξιά. Ίσως με μια χορηγία, σαν αυτή του Βαρδινογιάννη με τα καύσιμα των τανκς για την παρέλαση. Ποιος ξέρει...

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1