13 June 2013

Λίγο πριν τη χούντα

Για μία ακόμη φορά τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμένα στην Ελλάδα. Όπως και σε όλες, σχεδόν, τις προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και σε αυτήν, κεντρικό θέμα είναι η παντελής έλλειψη δημοκρατίας και η στέρηση στοιχειωδών ελευθεριών.

Η είδηση του κλεισίματος της ΕΡΤ κάνει το γύρο του κόσμου, με δεκάδες ιδιωτικά και δημόσια μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού να κάνουν λόγο για πράξη αυταρχισμού και δημοκρατικής εκτροπής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του ανυποχώρητου Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε ομιλία του μπροστά σε μία ομήγυρη βιομηχάνων είπε ότι κανείς δεν έβλεπε ποτέ ΕΡΤ και για αυτό πρέπει να κλείσει.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά την ομιλία του, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα το διεφθαρμένο κράτος και τις συντεχνίες, πραγματικότητες που μάλλον δημιουργήθηκαν από μόνες τους σαν φυσικό φαινόμενο, ο Σαμαράς βράβευσε τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες για την προσφορά τους στον τόπο.

Οι περισσότεροι εξ αυτών υπήρξαν συνταξιδιώτες του στο εξωτερικό, την ίδια ώρα που πίσω στην πατρίδα άφηναν για μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους τους.

Ένα στοιχείο που δεν πρόλαβε να προσθέσει στην ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, όπως δεν πρόλαβε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στους πλειοδότες των δημόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν μία συγκεκριμένη χούφτα ανθρώπων που χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο αλλά δεν δικάζονται ποτέ.

Το γεγονός ότι όλοι αυτοί είναι και συνιδιοκτήτες ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης που καρπώνονται το αυξημένο κομμάτι διαφημιστικής πίτας μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, λειτουργούν για πάνω από 20 χρόνια παράνομα, δανειοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς αντίκρισμα κι ετοιμάζονται τώρα να αρπάξουν τα αρχεία της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας, δεν έχει καμία σημασία μιας και ο πραγματικά υπεύθυνος για την κατάντια μας είναι ο τεχνικός και ο δημοσιογράφος των 800 ευρώ.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευε μία έκθεση σχετικά με την πολυδιαφημισμένη επιχείρηση Ξένιος Δίας, την οποία χαρακτήριζε άκρως βίαιη, ρατσιστική, αυταρχική, πολυέξοδη και άνευ ουσίας. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την ελληνική πολιτεία και την αστυνομία για φυλετικές διακρίσεις, καταπάτηση ατομικών ελευθεριών και κατάχρηση εξουσίας.

Όλα αυτά τα ωραία συμβαίνουν σε μία χώρα που πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν να λένε ότι μία "δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση" προεκλογικών ψεμάτων και φόβου, είναι πραγματικά δημοκρατική.

Η Ελλάδα δεν έχει δημοκρατία. Αν είχε, δεν θα έπεφτε μαύρο στην ΕΡΤ, ούτε θα έκλεινε το σήμα του 902 επειδή η κυβέρνηση δεν γούσταρε το πρόγραμμά του.

Η Ελλάδα δεν έχει δημοκρατία. Αν είχε, δεν θα βασανίζονταν κόσμος στα κρατητήρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Ελλάδα δεν έχει δημοκρατία. Αν είχε, δεν θα αναγκαζόμασταν να ενημερωθούμε για όλα τα παραπάνω κι άλλα πολλά ακόμα από τα ξένα ΜΜΕ που οι εγχώριοι υπουργοί απειλούν με μηνύσεις.

Η Ελλάδα δεν έχει δημοκρατία. Αν είχε, το επίπεδο της ελευθερίας του τύπου δεν θα βρισκόταν χαμηλότερα κι από μοναρχίες της Αφρικής και της Ασίας.

Αργά το κατάλαβαν πολλοί. Αργά το κατάλαβε και η ΕΡΤ. Η οποία εδώ και δύο μέρες εκπέμπει το δημοκρατικότερο και πιο ελεύθερο πρόγραμμα που έχει γνωρίσει ποτέ στην ιστορία της η ελληνική τηλεόραση.

Άργησε αλλά το κατάλαβε.

Η Ελλάδα δεν βουλιάζει από την οικονομική κρίση. Τα ξαναπέρασε και θα τα ξαναπεράσει. Βουλιάζει από τον φασισμό, μέσα σε έναν βούρκο φόβου, βίας και αστυνομοκρατίας.

Πολλά σημερινά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανοιχτές κουβέντες της ΝΔ για συνεργασία με την χρυσή αυγή. Άλλωστε, οι νεοναζί του Μιχαλολιάκου συμφώνησαν αμέσως με το κλείσιμο της ΕΡΤ και κυρίως με τον τρόπο που αυτός ήρθε. Με μία ακόμα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δίνει το ελεύθερο σε κάθε υπουργό να ανοίγει και να κλείνει δημόσιες επιχειρήσεις κατά το δοκούν.

Το κίνητρο και των δύο φασιστικών ακροδεξιών κομμάτων για την κίνηση αυτή ήταν το ίδιο: η εκδίκηση. Για τον Σαμαρά ήταν οι απεργίες όταν επισκέπτονταν την Ελλάδα ξένοι ηγέτες και για τους νεοναζί ήταν ο πολύμηνος αποκλεισμός τους από τις δημόσιες συχνότητες.

Η εκδίκηση φασιστικών μορφωμάτων είναι αυτή που κυβερνά. Ακριβώς όπως κυβερνούσε λίγο πριν τη χούντα των συνταγματαρχών. Τότε όλοι περίμεναν το κακό, αλλά κανείς δεν έκανε εγκαίρως κάτι για αυτό.

Σήμερα;

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
UA-24464405-1